| | |

Ген. Атанасов хвърли бомбата, следващата седмица предстои взрив

България ще даде военно-техническа помощ на Украйна – това предложение на “Демократична България” ще бъде гласувано идната седмица. Сигурен съм, че има мнозинство да се даде мандат на кабинета да предостави помощ според нашите способности, дори и символична, заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред Би Ти Ви.

По думите му в парламента има мнозинство по темата. Готовност да подкрепят решението са обявили ГЕРБ и ДПС

“Темата влиза в НС. Проекторешението е внесено в петък. Процедурата е започната и тази седмица ще се гласува”, каза Атанасов.

В текста на проекторешението, внесено от “Демократична България”, се посочва, че парламентът възлага на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна, “според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна”. Посочва се още, че финансирането на помощта за Украйна ще стане за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране за подкрепата на Украйна.

По думите му решението трябва да бъде взето, дори да е символично, за да покаже България, че е част от западния свят, който подкрепя демокрацията.

“Наясно съм, че БСП няма да подкрепят това решение. Но и ГЕРБ, и ДПС казаха, че са готови да дадат подкрепа. По този въпрос не трябва да се делим на парламентарни групи. Сигурен съм, че България другата седмица ще има решение да предостави военно-техническа помощ на Украйна”, заяви Атанас Атанасов.

btv.bg

снимка Архив

Similar Posts