| | |

Северна Македония гони петима руски дипломати, включително заради България

Северна Македония гони петима руски дипломати заради дейности, противоречащи на Виенската конвенция, включително и свързани с България, заяви на редовен брифинг министърът на външните работи Буяр Османи

“Хора от партии и институции призоваха да се спре интеграцията на страната в ЕС. Има прокси групи на трети страни и в България, и в Северна Македония, които подкопават преговорния процес”, добави Османи.

Външният министър обясни, че отговорни лица от македонските институции миналата седмица са се обаждали и са водили разговори с България, с цел да не се разреши спорът между двете страни.

“Тази седмица от Северна Македония са се обаждали в България, казвайки, че целият този ангажимент е излишен, защото тук скоро ще има избори, че ще има предсрочни избори и че няма да може да се стигне до решение”, заяви Османи.

Министърът обясни, че тези хора на са една позиция с двамата служители на ДАНС в България, които са работили Македония да няма европейско бъдеще.

Османи коментира и включването на българите в Конституцията, като заяви, че момента с България се обмисля вариант това да стане след началото на преговорите.

“Преди началото на преговорите е трудно, може да се направи в процеса или преди края. Не знаем защо те са включени избирателно в Конституцията при въвеждането на етническите общности. Имаме равен достъп до всички етнически общности”, допълни той.

offnews.bg

.

.

Теодора Генчовска, БуярОсмани снимка МС

Similar Posts