| | |

Литва изгони руския посланик и отзовава първия си дипломат от Москва

Руският посланик във Вилнюс ще трябва да напусне Литва, а литовският посланик в Москва ще бъде отзован, заяви днес пред репортери външният министър на балтийската република Габриелюс Ландсбергис.

“В отговор на непрестанните агресивни действия на Русия в Украйна литовското правителство реши да понижи статута на дипломатическата мисия. Руският посланик ще трябва да напусне Литва”, каза външният министър и добави, че литовският посланик в Москва “ще се върне във Вилнюс в близко бъдеще”, съобщи ТАСС.

Съгласно решението на правителството ще бъде закрито генералното консулство на Русия в Клайпеда.

По думите на Ландсбергис Вилнюс е информирал партньорите си в Европейския съюз и НАТО за това решение. “Поканихме нашите партньори да последват примера ни”, каза той.

В съответствие с друго решение на литовския кабинет посланикът на страната в Украйна, който напусна украинската столица заради ситуацията след военното нахлуване на Русия, ще се върне в Киев. “Това ще се случи в близко бъдеще”, подчерта Ландсбергис.

В събота Литва обяви, че е спряла вноса на руски газ и че ще внася втечнен газ през своя терминал в пристанището Клайпеда. Край на руското синьо гориво сложиха и Латвия и Естония. Литовският президент Гитанас Науседа призова страните от ЕС да последват примера на балтийските държави.

По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила 93 на сто от внесения в Естония газ, 100 на сто в Латвия и 48,8 на сто в Литва.

dir.bg

снимка Архив

Similar Posts