| | |

Това, което се случва с избора на шеф на БНБ, е доста тревожно

“Това, което се случва с избора на шеф на БНБ, е доста тревожно, да не кажа по-тежка дума”. Това заяви пред БНР икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев след като говорителят на кабинета “Петков” Лена Бориславова заяви в интервю, че управляващата коалиция има единна кандидатура за гуверньор на БНБ.

“При положение, че имате хора с опит, които са в момента начело на централна банка и тези хора са преминали в миналото си различни кризисни ситуации, както вътрешни, така и външни, то най-добре е сега, когато се очаква голям стрес на Европейската банкова система, на Европейската централна банка и на Европейския съюз, не само поради войната в Украйна, да не се сменят тези хора. Ако това стане, ще е доста неразумно”, добави Станчев.

Според икономиста Станчев подобни изказвания приличат на смяна на конете по време на пресичане на река.

“Това е доста лошо като тест за управляващата коалиция, защото означава, че в момента дори отделни хора да разбират от банкиране, това, което предстои с Еврозоната, с Европейския съюз и така нататък, в крайна сметка позволява объркване на Българската банка за развитие с Българската народна банка. За Българската банка за развитие (ББР) вие трябва да сте довереник на тези, които управляват в момента, докато за Българска народна банка, която е част от емисионната система на Европейския съюз, следователно и на еврото, трябва да имате доверие на Европейската централна банка, на Европейския съюз, на Международния валутен фонд, Европейската банка за развитие, Европейската инвестиционна банка, като минимум”, обясни Красен Станчев.

Според него дори хора с известна биография, каквито имат сегашните кандидати, не могат да имат такова доверие в Еврозоната.

Припомняме, председателят на Народното събрание Никола Минчев също заяви, че кандидатът на управляващата коалиция за поста е Андрей Гюров. На 31 март на заседание на Бюджетната комисия в парламента бяха изслушани двамата кандидати за шеф на БНБ – Андрей Гюров и Любомир Каримански.

В същото време другият кандидат – на ИТН Любомир Каримански и председателят на “Има такъв народ” Слави Трифонов реагираха в социалната мрежа Фейсбук, че коалицията има двама, а не един кандидати.

Припомняме, в неделя, 3 април, се проведе коалиционен съвет в Министерския съвет. В петък, 1 април, имаше коалиционен съвет, но след него нямаше изявления. На съвета, който се проведе в петък, разговорите между представители на четирите партии в управляващата коалиция продължиха близо три часа.

По информация на БНР спорните въпроси около отделните кандидатури за управител на БНБ и различните позиции относно изпращане на военна помощ за Украйна не са били основни теми на разговорите, както се предполагаше. Нямаше предварително обявен дневен ред, но конфликтните точки в четворната коалиция са точно тези две теми.

faktor.bg

Красен Станчев снимка Архив

.

Similar Posts