| | | |

Министерство на правосъдието с критика към прокуратурата, че са съобщили за гилзата в плик

Призоваваме случаят със заплахата срещу магистрата от Специализираната прокуратура да не се политизира

Това заяви зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, малко след като говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че през последните години прокуратурата многократно е алармирала за политически натиск.

Дечев подчерта, че силно се надява да не се злоупотребява с казуса и да не се използва за някакви цели.

“Случаят е от такъв характер, че голяма част от фактите, които го касаят, представляват класифицирана информация. Има образувано досъдебно производство, поради което изнасянето на факти може да е нарушение на чл. 198 от НПК, а също и да засегне чл. 360 от НК”

Посоченият член в НПК гласи, че материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора. Когато е необходимо, органът на досъдебното производство предупреждава срещу подпис лицата, които присъстват при извършване на действията по разследването, че не могат да разгласяват без разрешение материалите по делото. А чл. 360 от НК предвижда наказание до една година за изнасяне на данни.

Зам.-министърът обясни още, че всички магистрати, които до септември м.г. са били под охрана на Бюрото за защита към главния прокурор, след промяната на закона за преминали под защита на Главна дирекция “Охрана”. Видът на мерките е бил променян.

“Дори за много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата – същите охранители са преминали на работа в ГД „Охрана“ и са продължили да пазят магистратите.

Призоваваме да не се политизира конкретният случай и силно се надявам да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели”, подчерта Емил Дечев.

Той допълни, че са в контакт с МВР.

Емил Дечев снимка Кадър

Similar Posts