| | | |

Нов скандал! Министър разкри вратичката “Лукойл” да не плаща данъци и такси

Министърът на икономиката Богдан Богданов разкри как „Лукойл” се измъква и не плаща данъци и такси.

снимка: Архив

В интервю за Нова тв той коментира темата с цените на горивата, както и плащането на данъци от страна на „Лукойл”.

„Първо основанието, за да плати „Лукойл” пари във Фонда за енергийна сигурност, е един закон, който е приет в началото на тази година. Този закон не е влязъл в сила.

Причините за това са две – първо, че са заложени ненужни заключителни разпоредби за нотификация на Европейската комисия.

Има два етапа на нотификация. Първият беше завършен още март, но вторият не беше започнат тогава от служебния кабинет. Това е спирачката „Лукойл” да не е плащала до момента.

Това е един и аргумент защо в момента не влизат финансови средства във Фонд „Енергийна сигурност””, каза министърът.

Дори и да бъде приета нотификацията, той не разбира как ще бъдат платени пари със задна дата.

Богданов каза, че в момента е много важно рафинерията да продължи да работи на пълен оборот.

10 000 лева е санкцията, ако „Лукойл” не плати парите към Фонда за енергийна сигурност, обясни Богданов.

„В момента закон няма, не е завършила нотификацията. Ако бъдат отменени изискванията за нотификацията, законът влиза в сила. Ако влезе в сила, ние очакваме „Лукойл” да си изпълнява ангажимента.

По закон ние като министерство смятаме на месечна база какво трябва да внесе. Ако не го внесе, търпи санкция, която е 10 000 лева”, обясни Богданов.

Снощи стана ясно, че КЗК спира инициативата на икономическото министерство „Достъпно за вас”

„Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за потребителите”, заяви икономическият министър Богдан Богданов.

Той коментира решението на КЗК да спре инициативата „Достъпно за вас”, която, според комисията, е „свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципът на свободната стопанска инициатива”.

Като възможна мярка за справяне с ръста на цените от КЗК посочват „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на „Топъл обяд”.„

Нашата инициатива е да постигнем трайно ниски цени на 50 продукта от първа необходимост.

Самата кампания е доброволна. Второ – тя не задължава една или друга верига да спазва определени тавани на цени.

Ние създадохме основа за конкуренция между различните участници в инициативата, и то за тези 50 продукта от първа необходимост. Подготвихме първоначално юридическо становище. Не виждахме необходимост да съгласуваме процедурата с КЗК. В крайна сметка дори част от веригите изразиха опасения за включването им в кампании”, каза Богданов.

Той заяви, че в становището на КЗК нямало правни аргументи, а икономически разсъждения.

„Ние не залагаме цени. Ние им казваме, че се конкурират за тези 50 продукта”, обясни Богданов.

Още вчера е подготвено допълнително становище до КЗК. „Ще инициирам разговор”, допълни министърът.

„Не искаме участниците в инициативата да бъдат компрометирани. Не искаме и потребителите да са в ситуацията, както казва КЗК, да им се предлага само един топъл обяд. Още днес ще изпратим писмо до Комисията с искане за среща, за да обсъдим притеснителните точки”, каза Богданов.

Той коментира и защо някои продукти като абсолютна стойност в България са по-скъпи, отколкото в страни като Германия и Австрия.

„България вече е нетен вносител на хранителни продукти, произвеждаме все по-малко. Нямаме и контрол върху веригата на доставки”, каза Богданов.

Критика по отношение на инициативата на Министерството на икономиката дошла и от синдикатите, които също смятали, че инициативата не е пазарна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts