| | |

БСП излезе с позиция по повод законопроекта за връщане на гласуването с хартиена бюлетина

БСП излезе с позиция по повод законопроекта за връщане на гласуването с хартиена бюлетина във всички видове избори. След като вече се появиха упреци, че подобни поправки не фигурират в коалиционното споразумение, от партията припомниха, че това представлява законодателна дейност, на която има право всяка формация в четворната коалиция.

БСП уважава своите партньори и спазва споразумението помежду им. Законопроектът е представен от председателя на партията Корнелия Нинова на коалиционен съвет на лидерите на партиите в правителството и е обсъден на експертен съвет на коалицията, заявиха от пресцентъра на БСП.

Законопроектът не фигурира в споразумението за правителство, но БСП се позовава на раздел III “Законодателна дейност” от него, съгласно който всяка партия може да предлага свой законопроект, след като го представи пред партньорите, отбелязват още от “Позитано” 20. Предложението за въвеждане на смесено машинно и с бюлетина гласуване, по желание на гласоподавателя, е одобрено още на заседанието на конгреса на БСП на 22 януари тази година, а преди това – и на заседание на Националния съвет на партията, на Изпълнително бюро след допитване до структурите.

Вчера от БСП внесоха в парламента проект за промени в Изборния кодекс (ИК) , в който се предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина. Проектопромените предвиждат за всички видове избори – за Народно събрание, президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване – с машини или с бюлетина.

От “Демократична България” веднага реагираха. Един от съпредседателите на коалицията, Владислав Панев, заяви още в понеделник, че това не фигурира в коалиционното споразумение и няма как ДБ да го подкрепи, тъй като нейна кауза е машинното гласуване. Той прогнозира, че и тук коалицията няма да постигне консенсус, както по темата за управител на БНБ и за изпращането на оръжие в Украйна.

Връщането на хартиената бюлетина обаче е едно от исканията на ГЕРБ, както и на ДПС, което пак би могло да доведе до плаващо, а не до коалиционно мнозинство в пленарната зала, ако се стигне до гласуването на законопроекта.

Similar Posts