| | | |

Разпада ли се коалицията? БСП и ДБ опитват да изядат големия

“Ще”, “трябва” и “надявам се”. С тези думи говорят от коалицията. Това означава, че нещата не са добре, но има надежда, че може да има някаква промяна. Това заяви в ефира на “Здравей, България” психологът Росен Йорданов.

“Ние свикнахме с толкова ненормални неща, трудно ми е да преценя дали това е нормално. Фазата на фалшивия консенсус свърши. Сега следва борба и бягство. Правителството влиза в тези фази”, каза той.

В студиото бе и политологът Първан Симеонов:

„В момента малките партньори се опитват да се качат на главата на големия”, коментира Първан Симеонов. „Всяко управление в хода на мандата има ерозия на доверието. Малките се опитват да я пишат на сметката на „Продължаваме промяната”, а те да запазят малките си, но твърди електорати. Как го правят – казвайки това, което обикновено говорят на своите електорати. „Продължаваме промяната” нямат твърд електорат и нямат на какво да стъпят. „Продължаваме промяната” служи като гръмоотвод на тези процеси”, коментира социологът.

„Ходът с партията е логичен, „Продължаваме промяната” трябва да минат поне през местни избори, те трябва да създадат твърда основа”, смята още Симеонов.

Според журналиста Петко Йорданов, който също бе в студиото, България иска да е част от Запада, просто много хора, които стоят зад тази теза, са разбити в много партии.

“Големият риск за коалицията е общественото мнение по темата за въоръжаването на Украйна. Повечето хора са против. Българите емоционално ги влече към Русия, рационално обаче са с ЕС и Германия. Номер едно в разума ни е ЕС и Германия. Ние сме далеч от различните крайности. Ние сме колебливи и боязливи. Трудно е да се обясни на обществото трябва ли да се прати оръжие на Украйна”, каза Първан Симеонов.

“Щом “Възраждане” расте, значи българското общество е предразположено към тяхната политика и този разказ. То се поддава на една пропаганда, че Западът е лицемерен”, каза той.

“Най-сигурният начин Западът да направи българите путинисти, е темата за РСМ и натискането да ги допуснем до ЕС”, категоричен бе Симеонов.

По думите му малките играчи са спрели спада си – БСП, ДБ и ИТН. “Затова в момента те изглеждат стабилни. ГЕРБ също стои на едно място, а “Възраждане” расте. Инфлацията и войната ще задълбочават недоверието в ПП и ще стане сравнително драматично”, обясни Симеонов.

снимка Кадър

Similar Posts