| | | |

Рашков да разследва защо полицаите бездействаха при опаковането на МОЧА

Привърженик на “Възраждане” открадна украинското знаме, униформените не се намесиха, а то е частна собственост на организаторите, твърдят от комитета

Българският хелзински комитет ( БХК) поиска с отворено писмо до министър Бойко Рашков проверка за действията на контрапротестиращите пред Паметника на съветската армия от 4-и май. Припомняме, че те спряха опаковането с украинското и българското знамена на позорния болшевишки монумент. Стигна се до напрежение между поддръжниците на агресорите и протестиращи срещу фашизма на Владимир Путин. От БХК настояват Рашков да разпореди проверка и срещу бездействието на полицаите, които допуснаха да се стигне до бой:

Уважаеми господин Министър,

Обръщаме се към вас във връзка с вчерашните събития пред монумента в Княжеската градина, по време на събитието, обявено със заглавие „Опаковане на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА)“, при които законно провежданото и съгласувано от Столична община и СДВР събитие е било възпрепятствано от контрадемонстранти, членове и привърженици на партия „Възраждане“, без органите на МВР да предприемат действия, нарушавайки правото на мирно събрание на протестиращите и поставяйки под въпрос законността на действията и бездействията на СДВР.

Събитието е организирано от Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия (ГИДПСА) и е съгласувано със Столична община след уведомление, подадено от общинския съветник г-жа Марта Георгиева. Обявената му цел е скулптурните композиции в североизточния край на монументалната площадка да бъдат покрити (опаковани) с български и украински знамена. Флаговете за акцията са закупени от организаторите с лични средства и представляват тяхна собственост.

В 16:40 ч. са започнали да пристигат първите групи хора, идващи от протеста на партия „Възраждане“ пред Народното събрание, които са застанали на стълбите в подножието на основния монумент и са обявили, че са там, за да попречат на мирното събрание на хората от ГИДПСА. Голяма част от действията им са документирани във видео на живо в страницата на лидера на ПП Възраждане Костадин Костадинов в социалните мрежи. Един от контрадемонстрантите носи плакат с надпис „Който тръгне срещу свещена Русия, рано или късно си чупи главата“.

Опаковането на едната скулптурна група с българското знаме започнало в 17:00 ч. под полицейска охрана и заплахи и обиди от контрадемонстрантите на „Възраждане“. Активистите на ГИДПСА са били замеряни с предмети и бутилки, но в крайна сметка успели да поставят знамето.

Междувременно привърженик на партия „Възраждане“ успял да открадне украинското знаме, подготвено да покрие друга скулптурна група. Организаторите на мирното събрание ни уведомиха, че това се е случило пред погледите на полицията, която не е предприела нищо, за да възпрепятства извършителя. Знамето и до момента не е върнато на собствениците му.

Постепенно числеността на активистите на „Възраждане” се увеличила, а в Княжеската градина навлязъл и автомобил (марка Great Wall, с рег. № СА1850ТВ) с озвучителна уредба. Тя е използвана от лидера на партията Костадин Костадинов и други партийни активисти, които според организаторите отправили призиви за насилие, обидни и нецензурни определения, основно по адрес на украинската общност у нас.

Полицията изтласкала законно събралите се граждани встрани от зоната на редовно обявеното и съгласувано със Столична община събитие и по никакъв начин не опитала да отстрани автомобила или да предприеме други действия по осигуряване на провеждането на акцията по поставяне на знамена.

На мястото на протеста присъствал старши комисар Георги Алексиев в цивилни дрехи, който се представил на организаторите и е уведомен за възпрепятстването на мирното им събрание. Алексиев е свидетел на противоправните деяния на партия Възраждане. Организаторите са подали сигнали на тел 112 и в Столичен инспекторат.

Въпреки това до края на събитието, малко след 21:00 ч. вечерта, не им е осигурена възможност да довършат акцията си, а автомобилът със звуковата уредба на „Възраждане” не са отстранени от мястото. Ст. комисар Алексиев „договаря“ оттеглянето на автомобила в замяна на разпускане на събралите се от страна ГИДПСА. Единственото съдействие, което организаторите са получили, е за да приберат българското знаме, поставено в началото на акцията около една от скулптурните групи в подножието на паметника.

Междувременно от публикации в медиите става ясно, че на място все пак се е стигнало до физическо насилие между двете групи протестиращи. Има данни за ухапана жена. В последствие двете групи се преместват в подлеза пред Софийския университет, а на публикувани видеоматериали се вижда как между тях стои самотен полицай, който не успява да предотврати опити за физическа саморазправа. Действието се развива пред входа на една от най-натоварените метростанции в града, с риск както за участващите в сблъсъците, така и за случайно озовалите се там граждани.

Уважаеми господин Министър,

Описаното разкрива данни за извършени сериозни правонарушения, както от страна на контрадемонстрантите, така и от страна на органите на МВР. Попречването на провеждането на законно организирано мирно събрание съставлява нарушение на правото на мирно събиране, защитено от Конституцията на Република България, Наказателния кодекс, Европейската конвенция за правата на човека и други международни договори, по които Република България е страна. Бездействието на органите на МВР да опазят обществения ред по време на такова събрание също съставлява нарушение.

В резултат на бездействието на полицейските служители, правото на мирно събрание и на изразяване на ГИДПСА е нарушено. Полицията е била длъжна да проведе бърза оценка на случващото се, като следва да се има предвид, че тя е била предварително уведомена за акцията по поставянето на двете знамена. Активистите на партия „Възраждане“ са нарушили обществения ред като са влезли с автомобил в Княжеската градина, алеите на която са забранени за движение на МПС. Призивите за насилие, които по-късно са довели до физическо насилие, не се ползват от защита на свобода на словото и това полицейските служители следва добре да знаят и да реагират съответно. Според чл. 174а, ал. 1 от НК който с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин разтури или попречи да се проведе събрание, митинг или манифестация, допустими по Закона за събранията, митингите и манифестациите, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Настояваме за незабавното провеждане на проверка на действията и бездействията на служителите на СДВР, които са отговаряли за охраната на съгласуваното събитие „Опаковане на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА)“ и да уведомите нас, а и обществеността, за резултатите от нея. Настояваме за предприемане и на съответните дисциплинарни санкции съответно на вашите правомощия. Настояваме също за предприемане на действия за наказателно преследване на извършителите на насилията, с които е попречено на участниците в мирното събрание да проведат своето мероприятие.

Събитията идват на фона на добре известната военна агресия на Руската федерация в Украйна, на всекидневни провокации от руска страна спрямо държавите, членки на НАТО, каквато е и нашата държава. На този фон ПП „Възраждане“ упражнява дейност в подкрепа на страната агресор, и с умишлени, включително противозаконни действия, се стреми да внесе страх и разделение в българското общество по тези въпроси.

Тези обстоятелства не може да не са били известни на органите на МВР, когато са планирали охраната на масовото мероприятие. Това е видно и от личното присъствие на ресорен заместник-директор на мястото на протеста. Те налагат както особеното внимание към сигурността и гарантирането на правата и свободите на мирно събралите се протестиращи и на мирните контрадемонстранти, така също и бързи и ефективни действия по установяване на извършителите на правонарушения по време на събитията и ангажирането на тяхната отговорност.

В тази връзка бихме желали да припомним осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека по делото Караахмед срещу България отнасящо се до сериозно нарушение на правото на вероизповедание на жалбоподателя от страна на крайната националистическа партия „Атака” по време на събиране за петъчна молитва в джамията Баня башъ в София. По това дело ЕСПЧ изрично установява, че бездействието на полицията по време на събитията е нарушило правата на жалбоподателя, както и неефективното разследване на тези събития по-късно.

Призоваваме също всички данни за осъществени престъпления по време на мероприятието да бъдат срочно разследвани от компетентните органи.

bghelsinki.org

снимка Фейсбук
снимка Фейсбук
снимка Фейсбук
снимка Фейсбук
снимка Фейсбук

Similar Posts