| | | |

Операция „Царевна“: Кирил Петков, на всичките въпроси трябва да отговориш

Сагата с моряците от „Царевна“ завърши с щастлив край. Но въпросите все още стоят на дневен ред, още повече, че на борда на кораба, пристанал в Мариупол, и в момента се намират български моряци

На 24 февруари руският президент Владимир Путин предприе военни действия срещу Украйна. Към този момент в капан на пристанищата в Украйна се оказват кораби с български екипажи на борда.

В най-голяма опасност се намира товарният кораб, плаващ под малтийски флаг, „Царевна“ със 17 българи на борда и един украинец, възпитаник на варненското морско училище.

В края на месец март близки на моряците дават гласност на опасенията си за живота и здравето на техните роднини, намиращи се на кораба, който е акостирал на пристанището в Мариупол с излаз към Азовско море.

От думите на близките на българските моряци става ясно, че те се намират по средата на бойното поле и под обстрела на въоръжените сили на Украйна и силите на ДНР и Руската федерация. Отново по техните думи, опасността за моряците на кораба е огромна, тъй като Въоръжените сили на Украйна и нацистките формирования използват корабите като жив щит срещу силите на ДНР и Русия.

На 11 април съобщение на сайта на Министерството на външните работи на ДНР (Донецка народна република) гласи, че 67 моряци, екипажи от чуждестранни плавателни съдове са изведени от опасната зона, евакуирани и изпратени по домовете им в пълна безопасност. Сред тях са били Русия, Азербайджан, Египет, Сирия и Украйна. От същото министерство е изпратено запитване към българските власти относно евентуална евакуация на моряците от кораба „Царевна“, но отговор и до този момент не е получен от българска страна, твърди Наталия Никонорова, външен министър на ДНР в канала на министерството в Телеграм. Това повдига въпроса, как още тогава са спасени сирийски моряци от „Царевна“, а българите остават под обстрел?

Виждайки, че държавата не е предприела никакви мерки по евакуацията на моряците си, те сами поемат инициативата да напуснат кораба. Един от моряците от екипажа слиза сам от кораба и се насочва към контролно пропусквателния пункт на пристанището в Мариупол. Той отправя въпросите си относно възможността безопасно да напуснат кораба 15 български и един украински моряк. Предвид започналата вече евакуация на чуждестранни моряци от корабите по пристанищата на Украйна, по заповед на министъра на външните работи на ДНР и външното министерство на Руската федерация, военните веднага откликват на молбата на българския моряк, с въпроса „Вие какво чакахте досега?“

Същият ден моряците ни напускат кораба, съпровождани от въоръжените сили на ДНР и под тяхна охрана извървяват „онези 260 метра”, които по думите на българския премиер Кирил Петков са „критични“ и са извозени отново под охрана до Донецк, настанени са в хотел в безопасност и с осигурена храна и всичко необходимо. По думите на близките им, отношението към тях е било много вежливо и военните са били много добронамерени към тях.

В същото време, българският премиер дава брифинг пред медиите, като заявява, че тече евакуация на българските моряци, изцяло ръководена от българските власти и институции, като поднася благодарности към „всички, които участват в нея“. Изявлението на Петков събуди много въпроси, на които никой от журналистите не получи адекватен отговор, с оправданието, че това е едва ли не секретна операция. На въпрос за къде ще пътуват и как ще стигнат до България моряците ни, той отговори, че „маршрутът им ще остане в тайна“.

По-късно в народното събрание Петков обясни, че там, на място, се намира група от български военни части, които ще обезпечат безопасността на моряците ни. До тук лъжите на Кирил Петков бяха опровергани в интервю на зам.-министъра на отбраната Йордан Божилов, който заяви, че всъщност нямало операция по извеждането на моряците ни и отказа да потвърди, дали те се пазят от руснаците. От друга страна, в съобщение в канала в Телеграм на Министерството на външните работи на ДНР се казва, че българските моряци са спасени и могат да се завърнат у дома. Отговор, обаче, отново не е получен от българска страна.

В друго съобщение се казва, че Народната милиция на ДНР благодари на Министерството на външните работи на Руската федерация и граничните служби на ФСБ и МВР на РФ за помощта с извеждането на моряците ни.

От този момент нататък „тайната“ операция на Кирил Петков и подопечните му министерства и институции се оказва, че е тайна само за него. В доказателство за лъжите на премиера Петков излязоха съпругите на двама от моряците на „Царевна“ и дадоха пресконференция пред медиите. По думите на Катерина Димова, съпруга на втория механик Рали Димов, държавата по никакъв начин не се е намесила в извеждането на моряците ни от кораба, тяхното безопасно пътуване до Донецк. Правителството на Кирил Петков не осигури дори хуманитарна помощ на своите граждани, а за това са се погрижили от Въоръжените сили на ДНР и Руската федерация.

Моряците ни са били подслонени в Донецк в хотел, след което под охрана отново са отпътували към Ростов на Дон, откъдето са преведени в Сочи (град в Русия) и извозени с правителствения самолет до Варна.

От хронологията до тук следват няколко въпроса:

1.Защо Кирил Петков и Министерството на външните работи не са отговорили на писмата от Министерството на външните работи на ДНР, когато те са поискали на добра воля да осигурят евакуацията на моряците ни?

2.Какви са били тези военни специални части, които Кирил Петков твърди, че са били в Мариупол, под чие командване, кой ги изпрати и каква е била мисията им? При все, че там се водят военни действия между две държави, а България е обявена от Путин за „неприятелска“ държава, как са допуснати български военни части в обградения град? Ако такива са допуснати, то те на страната на „Азов“ и Украинските военни сили ли са изпълнявали мисията си или са били там с цел спасяване на моряците ни?

3.Защо има драстични разминавания между твърденията на екипажа, Руската федерация, ДНР и думата на Петков?
Кой охранява моряците ни, докато те са напускали кораба, кой им оказа хуманитарна помощ, кой ги подслони и организира пътуването им до Сочи?

4.Защо се е наложило да се пътува до Сочи, Русия, след като, по думите на премиера Петков, е преговаряно с украинските власти, чиято страна България е взела в конфликта и българските власти се подразбира, че имат приятелски дипломатични отношения с Украйна?

5.Проведени ли са разговори с президента на Украйна Володимир Зеленски относно сагата с моряците от „Царевна“?
Ще благодарят ли Кирил Петков, заедно с президента Румен Радев на Руската федерация и Донецката народна република за оказаната помощ и съхраняването на живота и здравето на българските моряци?

6.Фирмата, менажираща кораба „Царевна“ Овърссийз Меритайм ООД, обвързана с координатор на ПП “Продължаваме промяната“, чийто председател е Кирил Петков, има ли отношение към това, че на борда на кораба все още под обстрел, остана част от екипажа? И дали става дума само за съхранение на собствеността на плавателния съд?

7.Какво ще направи дипломацията в България, за да изведе от опасната зона „Царевна“, заедно с моряците, останали на борда, след като Мариупол е под обсада, а България обяви посланици на Руската федерация у нас за „персона нон грата“?

8.Ще бъде ли изпратен екип от експерти, който да обследва кораба, който стана ясно, че има нарушения по корпуса, причинени от осколки и шрапнели, дали ще може плавателният съд да се придвижи до България на собствен ход? Водени ли са разговори с малтийските власти, тъй като корабът „Царевна“ плава под малтийски флаг?

9.Защо Кирил Петков се качи пръв на самолета с моряците ни на летище Варна и какво си казаха с тях? Ако няма какво да крие, защо не посрещна моряците пред самолета, пред близките им и медиите?

Кирил Петков дължи на България всички тези и на още много въпроси адекватни отговори, а не от онези, които биваха опровергавани дори от ресорните му министри.

Сагата с моряците от „Царевна“ завърши с щастлив край. Но въпросите все още стоят на дневен ред, още повече, че на борда на кораба, пристанал в Мариупол, и в момента се намират български моряци.

Автор: Геновева Михайлова/dnesplus.bg

колаж Интернет

Similar Posts