| | |

Година след незаконния арест: Борисов събира тази вечер 6000 души в Пловдив в зала Колодрума

Най-мащабното предизборно събитие ще бъде тази вачер в зала Колодрума в Пловив, където лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като водач на пловдивската листа, ще събере 6000 свои почитатели

Датата не е избрана случайно – днес се навършва една година от незаконния му арест. В града под тепетата шушукат, че от времето на Цветанов не е имало толкова мащабно мероприятие.

Припомняме – на 17 март 2022 година, след среща на чаша и кристали в Министерския съвет между Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков, група полицаи, изпратени от вътрешния министър,

тръгват да арестуват лидера на опозицията Бойко Борисов

с нареждане – това стане пред очите на внуците му, като слагането на белезници да бъде записано от тв екипите, които да излъчат репортажите си в централните новинарски емисии.

“Идват, обръщат ни къщата и двора наопаки, не намират нищо, защото нямат какво да намерят. И въпреки всичко, полицаите казват:

“Разпоредиха ни, за да ви изведем само да ви снимат с белезниците”.

И трите ареста бяха обявени за незаконни от съда, който посочи, че заповедта за задържане “не покрива стандарта за законност и непроизволност като основополагащи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност”.

След разглеждане на „доказателствата“ съдът обяви, че лидерът на опозицията е арестуван в условията на липса на доказателства за извършено престъпление,

неграмотно написана и непонятна заповед за задържане и разпитани свидетели едва на следващия ден.

В решението си съдия Николай Урумов посочва, че МВР е компетентен орган, но липсвали задължителни реквизити в документа, както и годни данни за извършено престъпление.

Магистратът посочва, че „свидетелят“ – тогавашният премиер Кирил Петков, е разказал, че при срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши е споделил загриженост, че българската прокуратура не е действала адекватно.

Кьовеши заявила, че ще бъдат предприети действия от Европейската прокуратура в обхвата на нейната компетентност.

Петков изразил и притеснение, че имало вероятност Борисов и други, споменати в доклад на АДФИ, да получат достъп до него и да повлияят на разследването, като унищожат или скрият документи и притискат свидетели.

„Тези негови съмнения не са подкрепени с никакви факти. Петков не е посочил, че е бил свидетел на престъпление, нито, че е знаел за такова”, пише съдия Урумов.

Това решение е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали. И заря поръчали. С единствената задача да ме извлекат пред децата с белезници“, заяви няколко месеца по-късно лидерът на ГЕРБ.

Месеци след това стана ясно и, че в момента на ареста на баща ѝ и ексцесиите в дома им, дъщерята на Борисов Венета е била бременна.

„Беше толкова внезапно и изненадващо. Свариха ме на масата с децата. Претършуваха абсолютно всичко.

Като започнаха от кухнята, ама всичко, дивани, чинии, тенджери. Там по двора. Всичко пред детето се случва.

После там където спя, дрехи, чорапи, всичко долу. Белким да намерят нещо”, разказа по-късно пред Епицентър. бг Борисов за тази ужасяваща вечер.

И да, всичко е ставало пред очите на бременната вече Венета.

Същото се е случило и в дома на Севделина Арнаудова, когато малко след 20:00 часа в къщата им нахлува полиция.

„Докато вечеряхме вкъщи, видяхме полицията. Излязох да питам какво става, казаха, че са полицаи, искали да направят обиск на къщата. Попипах имат ли документи – нямат.

По неотложност било и по неотложност влязоха… при детето ми, докато вечеряме. Т

о е на 8 години, започна да плаче и да бяга. Можеше акцията да я направят през деня, докато детето ми е на училище.

Казаха ми, че им е наредено по този начин“, недоумяваше съпругът на Арнаудова за подчертаната показност арестът на майката да се случи пред очите на детето им.

“Семейството ми, родителите ми се опитват да не се връщат назад, костваше им много нерви и стрес.

Бойко Рашков си позволи да говори неистини, твърдеше, че сестра ми, която работи в Главна дирекция “Национална полиция” доста преди ГЕРБ да съществува, ни е предупредила, че се готвят арестите ни и едва ли не е опорочила разследването.

Разпореди да ѝ бъде направена вътрешна проверка, тормози я с всякакви административни похвати…

Разбира се, проверката не доказа лъжата на Рашков.

Случилото се се отрази на всичките ми близки, сега се опитват да не се връщат назад, но е невъзможно, разказа пред “24 часа” и Севделина Арнаудова…

“И най-ужасното беше, че всичко се случваше пред детето ни.

Не разрешаваха да я изведем… едва към полунощ вече, когато тя започна много да плаче, след обаждане на разследващия полицай до Националната полиция, получи разрешение да я изведем и наш семеен приятел я закара при майка ми.

Държаха се и с детето като с престъпник, обличахме я в присъствие на полицай!…

Често се сеща за онази нощ, задава въпроси, става агресивна и съвсем по детски иска да си отмъсти.

В онази нощ беше написала писмо до Борисов, след като ни пуснаха, му го даде, той го пази в кабинета си и често отговаря през него защо една голяма част от публичните твърдения на “Продължаваме промяната” (ПП) са фалшиви и защо абсолютна подкрепа към ПП в невъзможна!

Заради това отговорът на въпроса дали ще ги съдя – е да! Ще ги съдя!”

Неоправданото задържане на представители на опозицията поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България.

Това заявиха в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts