| | |

Какво обеща на срещата Кирил Петков на Дмитро Кулеба

Премиерът Кирил Петков проведе среща с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Във фокуса на разговора бяха руската агресия и изключително тежката ситуация за цивилното население в Украйна, пишат от пресслужбата на Министерския съвет.

Кулеба изрази благодарност към българското правителство за оказаната подкрепа и за помощта, която в България получава всеки един украински гражданин, бягащ от войната.

Петков увери Кулеба, че България ще продължи да е сред най-приятелските и силно подкрепящи Украйна държави. А българските институции, както и досега, ще осигуряват необходимата помощ и грижи за украинските бежанци.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че е дошъл в България, за да благодари на българите и правителството за приемането на украинските бежанци. Дипломатът посочи, че Украйна се бори и за нас, за да не изпитваме трагедията, пред която е изправена сега страната.

„Още от самото начало на руската агресия срещу Украйна България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна за членство в Европейския съюз и НАТО. Сигурен съм, че България прави това не заради традиционните ни приятелски отношения, но и защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България, и за всички държави на Черно море”, добави той.

По думите му това, което в момента става в родината му, е изключително важно за бъдещето на региона. „Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност. Ние се борим и за вас. За да може вие никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна и да нанесат щети. Това е обща кауза и сме благодарни за подкрепата от България”, заяви Кулеба.

Украинският външен министър посочи, че е наясно с ролята на Русия в историята на България:

„Исторически Русия е направила неща, които оставят емоции в съзнанието на хората. Но в момента тя е различна – унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Искам всички да разберете това”, категоричен бе той

снимка МС

Similar Posts