| | | |

Вместо да продължава да се изживява за инфлуенсър, министър Атанасов трябва спешно да изкара ускорен курс за повишаване на общата си култура

Сдружение „Зограф“ отправи призив към министър Атанас Атанасов. По думите им той трябва спешно да изкара ускорен курс за повишаване на общата си култура.

Ето и цялата им позиция:

Министърът на културата Атанас Атанасов трябва спешно да изкара ускорен курс по повишаване на общата си култура, ако смята и занапред да остане начело на институцията, предлагат от сдружение „Зограф“.

Най-тревожното е, че екипът на министър “просто Наско” и към днешна дата още не може да формулира и артикулира какви са стратегическите цели на Министерството на културата за 2022 година, констатират от неправителствената организация.

Вместо да продължава да се изживява за инфлуенсър и да снима видео-селфита със съмнителни художествени качества, 32-годишният министър Атанас Атанасов е редно още в близките дни да бъде изпратен на курс по повишаване на общата си култура, успешното завършване на който може би ще му помогне да започне да се ориентира по-добре в сектора, настояват от „Зограф“. От неправителствената организация припомнят, че още в една от първите си телевизионни изяви новоназначеният министър на културата Атанас Атанасов чистосърдечно си призна пред камерата, че не познава хората в гилдията.

В тази връзка ще е добре като за начало съветниците на министър Атанасов да му изготвят и предоставят на първо време справка с кратки биографични данни поне за някои от най-утвърдените съвременни български писатели, артисти, режисьори, драматурзи, филмови дейци, певци, музиканти и композитори, както и художници, скулптори и изкуствоведи, препоръчват от „Зограф“. Разбира се, към въпросните справки под формата на сбита и синтезирана ннформация за постиженията на изтъкнатите ни творци е разумно да има и техни актуални снимки, допълват от гражданското сдружение.

След като се запознае с така подготвената максимално синтезирана информация за родните ни творци и артисти и започне постепенно да се ориентира относно това кой кой е в българската култура и изкуство, министър Атанасов би трябвало да обърне по-сериозно внимание и на официалния сайт на Министерство на културата, в който има сериозни празноти, изтъкват от „Зограф“. Така например в раздела „Стратегически цели на Министерство на културата“ на сайта на ведомството веднага бие на очи, че там липсва какъвто и да е актуален текст, в който да са избистрени и формулирани конкретни стратегически цели и приоритети на институцията за 2022-а година, алармират от „Зограф“.

Липсата на каквито и да е формулирани стратегически цели за 2022-а година на сайта на ведомството е много тревожна, дори и плашеща, тя поражда и основателни съмнения, че най-вероятно и сериозна управленска програма в културния сектор или липсва, или пък тя тепърва ще се подготвя и пише „на коляно“ незнайно къде и от кого, отбелязват от гражданското сдружение. За съжаление на официалния сайт на Министерството на културата няма да намерите никаква информация и относно това кога най-сетне ще бъде изготвен и официалният Регистър на творците и артистите на свободна практика, заключават от сдружение „Зограф“.

Similar Posts