| | | |

ГЕРБ нарече провокация обвинението на Русия за фашизъм в СОС, за БСП реакцията на Москва естествена

Часове след позицията на руското посолство, в която Столичния общински съвет и Столичната община бяха определени като “последователи на фашистки помагачи”, се чу и политически отзвук.

“За пореден път посланик Митрофанова се държи не като висотата на своя дипломатически пост, а като агент-провокатор на Кремълския режим”, заяви пред NOVA председателят на ГЕРБ- СДС в СОС д-р Антон Койчев.

“За пореден път посланик Митрофанова се държи не като висотата на своя дипломатически пост, а като агент-провокатор на Кремълския режим. Ние живеем в европейска, демократична държава и имаме право да си кръщаваме улици и публични пространства така, както си решат общинските съветници заедно с гражданите. България отдавна не е кандидат за 16-та република на Съветския съюз и отдавна не се управлява от БКП”, заяви председателят на ГЕРБ- СДС в СОС д-р Антон Койчев.

“Това е силно казано улица – това е кучешка тоалетна, което се кръсти на “Героите на Украйна”, без да е ясно кои са тия герои. И реакцията на Руското посолство е съвсем естествена, а още повече тук не става въпрос за кръщаване на улица, а за една явна провокация”, опонира общинският съветник от БСП Иван Виделов и допълни: “На никой не стана ясно с какво Борис Немцов е допринесъл за София, за гражданите, че да бъде наименувано на него едно отново неясно пространство. По тази причина ние ще обжалваме това решение в съда”.

На 21 април Столичният общински съвет прегласува и отново потвърди решението си от фасадата на Столична община да бъде спуснато украинското знаме. Одобрени за втори път бяха и другите две решения за наименуване на алеята и площада до руското посолство, съответно на “Героите на Украйна” и на името на руския опозизиционер Борис Немцов.

Трите решения бяха вече веднъж върнати от областния управител Иван Кючуков заради незаконосъобразност. Предложенията бяха внесени от ГЕРБ-СДС и ДБ, а това за знамето – от председателя на СОС Георги Георгиев. Против гласуваха съветниците на БСП.

nova.bg

снимка Архив

Similar Posts