| | | |

Истината излезе: Украйна благодари на България за изпратеното оръжие

Кратък видеоклип с благодарности за помощта към редица държави пусна в туитър профила си украинското Министерство на външните работи. В списъка на споменатите държави е и България, с което става ясно, че държавата ни участва с доставки за оръжие за Киев.

“Искрено благодаря на партньорите ни за несекващата помощ в тези трудни времена”, гласи публикацията, цитирайки думите на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний.

В клипа всъщност се изказват благодарности само към държави, които са изпратили оръжие на Украйна, стана ясно обаче от изявление на японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши. Той е потърсил обяснение от Киев защо страната му не е спомената в клипа, въпреки че е предоставила финансова помощ както и бронежилетки и каски.

“Получихме обяснение от Украйна, че благодарността в този клип е към държавите, предоставили помощ като оръжия”, разясни министърът на пресконференция. Япония не предоставя като помощ смъртоносни оръжия, защото има ограничение в конституцията си.Официалната помощ от страна на България също е само бронежилетки и каски.

В същото време, само преди ден авторитетното американско издание “Ню Йорк Таймс” разкри, че България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp.

Припомняме, че преди дни премиерът Кирил Петков призова българите да дарят по една месечна заплата, за да може да помогнат финансово за купуването на боеприпаси за Украйна, което беше посрещнато с гняв и недоволство от обществеността.

blitz.bg

Similar Posts