| | |

Модерното гето: Руските “мравуняци” идват и у нас

Мислите си, че пловдивските “Оазиси”, които приличат на общежития, мастодонтите от бетон на Колодрума или пък модерното гето, което е на път да „уплътни“ района на бившата Захарна фабрика, са върха на архитектурните недомислици, пише Марица

За съжаление съвсем не сте видели всичко!

Нова мода в жилищното обитаване завладява Русия. Братушките свикнаха да обитават т.нар. „мравуняци“. Ала „Нов Окервил” – най-големият многоетажен жилищен блок, разположен в град Кудрово, на границата със Санкт Петербург, надмина всички очаквания.

В него живеят над 18 000 души!

Всъщност „Нов Окервил” прилича на град в града. А строителят му твърди, че сградата е планиран за 20 000 души! Ето защо го наричат “царя на всички мравуняци”. В него има 3708 апартамента, 35 входа, а максималният брой на етажите е 25. Този огромен блок в близост до Санкт Петербург шокира със своите размери. Първият въпрос, който поставя модерното гето, е как се живее в него. Сградата залага на семейните апартаменти, най-вече двустайните. На етаж средно има по 4-6 апартамента, а във всеки вход има по 4 скоростни асансьора. Гигантът се появи през 2015 г. и веднага стана популярен на пазара на недвижими имоти. Първоначално жилищата тук се продават на цена от 3,5 млн. рубли (41 600 евро).

Днес струват по 5,6 млн. рубли, или 66 600 евро.

Блокът гигант изненада дори блогър №1 в Русия – Иля Варламов, известен със своите урбанистични текстове. Младежът е леко скептичен в случая: „Ако погледнете как е построен, то той е просто еталон за максимално оползотворяване на пространството. Избирате парцел и го вкарвате в компютърна програма, като задавате максималния възможен брой етажи. Някои части тук са по-ниски, но това е само за да се спазят нормите за изолация, т.е. тук всичко е направено така, че блокът да е съобразен със стандартите, но нищо повече. Това е най-евтиното и най-мизерното жилище”.

Само че „Нов Окервил” не е единственият пример в новия руски урбанизъм. В Москва има два панелни жилищни блока, които са абсолютно кръгли.

Първият е построен през 1972 г. на улица “Нежинская” 80. Той разполага с 913 апартамента, като първоначалната идея е да напомня дизайна на олимпийско село. Поводът са задаващите се Летни олимпийски игри от 1980 г., на които домакин е именно Москва. Градът взима решение да построи пет подобни пръстеновидни блока, за да символизира събитието и петте олимпийска кръга. От тях реализират само два.

Първата мегаконструкция е оформена като пръстен на около 150 м. Той огражда голям вътрешен двор с детски площадки, зелени площи и дори малък футболен терен. Вторият кръгъл блок се намира на улица “Довженко” в руската столица. Той е почти близнак на първия, но е построен през 1979 г. Сградата е на 9 етажа и разполага с 936 апартамента и 26 входа.

Днес кръглите блокове са напълно завършени и са дом на хиляди московчани, но за съжаление, слабо се вписват в модерния живот на руската столица. Обществена тайна е, че и двете сгради са изключително скъпи, непрактични и са грешка, за които плаща цялото общество. Защо ли? Специалисти по темата казват, че вместо излишна показност и демонстрация на сила, местната архитектурна мисъл е трябвало да обърне повече внимание на качеството на живот и на удобството на хората, които ще живеят в тези бетонни чудовища.

Чудовище с 1000 апартамента никне до бул.”България”

Нов мегакомплекс трябва да се появи в терена на кв. „Захарна фабрика“. Става въпрос за четири 20-етажни кули, а между тях терасовидно се спускат 12 тела между 10 и 15 етажа. Мащабната инвестиция е на йорданския бизнесмен Таха Рахман. Пловдивчани видяха проекта през 2020 г., когато стана ясно, че предприемачът иска да получи строително разрешение в квартал „Захарна фабрика”. Теренът е от 36 дка, с лице към бул. „България”. Гигантският комплекс е с РЗП от над 130 000 кв.м и в него се планират близо 1000 апартамента.

Комплексите, наречени „Оазис“, отдавна са синоним на т.нар. “бели гета” под тепетата. Те „изяждат“ ценни територии от града и показват, че евтиното най-често ни излиза скъпо. Тези жилищни мастодонти, подобни на огромни комплекси от кутийки, изникнаха като гъби в райони като “Южен”, в „Западен” и дори в „Тракия“. Освен че предлагат неудобни минипространства за обитаване, те създават и други главоболия на обитателите си. През 2018 г. стана ясно, че местата за паркиране на открито в “Оазис-4” достигнаха рекордна цена от 2900 евро. Толкова струват 4-5 кв. м със скоба на паркинга пред комплекса, където посред бял ден е пълно с коли. Някои от тях спират направо в калта на поляната, защото паркингът не стига.

„Това, което виждам, а то се случва вече и в Пловдив, е появата на онези „затвори” или гета, подобни на еврейското гето в миналото, или ромските гета днес”, твърди архитект Антоанета Топалова. Според нея това са структури, които нямат отношение към околната среда. Част от тях се вмъкват между старите панелки и по-малко се усещат като присъствие.

“Само че онова, което е построено на свободен терен („Оазис”-ът срещу затвора в „Южен”), е зловещо!. Бедна архитектура! Да не говорим за качеството на живот в тях – липса на природа, жилища, „изпилени” до сантиметър. Изводът е само един – тези комплекси не осигуряват необходимото спокойствие и хуманно обитаване”, продължава арх. Топалова.

Факт е обаче, че хората купуват апартаменти в тях.

“Да, пазарът е господар на нашия живот. Друг е въпросът да се разбере защо ги купуват. Заради ниската цена ли? Вероятно целият ни живот протича по този начин – консумираме храна, която знаем, че е вредна. Купуваме, защото рекламата ни предлага нещо, и купуваме жилищата, които са най-евтини и достъпни. Т.е. правим компромис със себе си, което е жалко“, категорична е архитектката.

marica.bg

снимка Марица
снимка Марица

Similar Posts