| | | |

След Асен Василев и Кирил Петков нападна Радев – не разбирал ситуацията в Украйна

Министър-председателят Кирил Петков говори пред няколкото български медии, които са в Киев по повод визитата му в украинската столица и срещата с президента Волдимир Зеленски.

Пред медиите Петков направи сравнение на войната в Украйна с Априлското въстание.

“Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание: “Ами, най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават, за да има по-бързо мир.”

Това позиция ли е? Нашата история е свързана с примери на хора, които не са се примирили с агресор, който иска да потъпче възможността на едни хора да правят собствения си избор”, каза Петков.

Как е възможно… Имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия у нас. Какво направиха те да укрепят отношенията ни?! Недоумението изрази премиерът Кирил Петков от Бердянка, където документира ужаса от войната.

Той заяви, че е добре тези хора добре да се огледат и призова за “симетрично представителство”, като се има предвид посолството на София в Москва, състоящо се от по-малко от 10 души.

Попитан за русофилските партии у нас, Петков посочи ясно “Възраждане”, но по думите му били по-опасни онези, които се криели.

Петков щял да каже на президента Володимир Зеленски, че Продължаваме промяната ще гласува “за” военна помощ за Украйна. “Надявам се следващата седмица парламентът да вземе това решение. А не в някакво далечно бъдеще”, заяви министър-председателят. И повтори, че България може да бъде независима от руския газ, както и че страната няма да плаща в рубли за синьото гориво.

“Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия”. Това заяви премиерът Кирил Петков при пристигането си в украинския град Бородянка.

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял – ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков.

“Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти… Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население”, коментира още премиерът.

“Руският газ… аз много съм доволен, че не ни изненада вчерашната стъпка. Ние бяхме готови, със стратегията още февруари месец. Имахме алтернативни източници, бяхме се договорили със съседните страни, имахме точните количества, а количеството в Чирен го бяхме запазили. Това, което Русия вчера се опита да направи едностранно, да ни извие ръцете, се оказа не добре планирана стратегия. Ние няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са по договор”, скочи министър-председателят и даде пример с наемател (б.а наемодател), който искал да му се плаща в друга валута и на друг човек.

снимка Кадър
снимка Кадър

Similar Posts