| | | |

Страшни схемаджии, евала, това не мога да си го представя. Там са мислители, които нямат равни в схемите, такова нещо досега не е имало, нямат равни

Страшни схемаджии, евала, това не мога да си го представя. Там са мислители, които нямат равни в схемите, такова нещо досега не е имало, нямат равни, коментира на извънреден брифинг за цената на газа бившият премиер Бойко Борисов и членове на партията ГЕРБ

Борисов критикува управляващите за позициите им за газа, че участват в различни предавания, в които правят различни коментари. И цитира подробно изказвания на премиера и на някои от министрите и от коалиционните партньори, оборвайки думите на всеки от тях.

Остри критики отнесе и министърът на енергетиката Александър Николов, когото Борисов определи като “паднал от Луната”. Защо той не говори сега как да възстановим производството на шистов газ, какво става с Черно море, с всички проучвания, за които платихме, попита Борисов.

Крайният резултат е, че ние пак си купуваме руски газ, но на по-висока цена и чрез посредници, обясни Делян Добрев. А Борисов обвини управляващите, че участват в схеми, далавери и корупция, обслужващи Путин.

Частната компания “Мед енерджи” си е резервирала количества за собствени търговски цели. Как може тя да си го позволи, а държавата не може да си гарантира доставките на газ, каза той. И тази фирма ще продължи да търгува с или без “Булгаргаз”, каза лидерът на ГЕРБ и цитира медийни публикации по темата.

Вие си играете с населението, с икономиката и индустрията, критикува Борисов управляващите.

Върви страшна манипулация за цените на газа, обяви Делян Добрев. И извади калкулация какво би се случило по стария договор и по стария ред на плащане, и какво ще се случи сега с посредниците.

Средната цена е 134,90, което реално е 6% намаление и от 1 май щеше това да е цената, каза Добрев. С посредниците средната цената е 182,55 лв.

Гръцкият “Булгаргаз” – “Депа”, продава на българския “Булгаргаз” руски газ. А за “Мед” вашите разследвания твърдят, че е с руски корени, обясни бившият енергиен министър.

Те изпразниха Чирен и го оставиха на 18%, но с 8-9% от тях те могат да играят по фактури, като продължават да си купуват скъпия газ. Вкарват в микса това, което е на дъното на Чирен, а после потребителят ще плати друга цена.

Страшни схемаджии, евала, това не мога да си го представя. Там са мислители, които нямат равни в схемите, такова нещо досега не е имало, нямат равни, коментира Борисов.

Разликата е 47,65 лв. на мегават часа – консумацията за май прави разлика от 110 милиона. 35,3% ще е по-скъп газа, отколкото трябваше да бъде, обясни Добрев.

България има две борси за газ – държавна и частна. Управляващите спряха да купуват руски газ, но нито в едната, нито в другата платформа има обява или търг за купуване на газ. Защото ако качат поръчка за купуване на газ, ще се явят фирми от цяла Европа. В България има 37 регистрирани фирми и по-голямата част ще участва, а тогава няма да могат да нагласят “Мед”, обясни Добрев.

Не купуват през борсата, а директно от избрани посредници без търг или конкурс. Неслучайно Петков каза, че вярва, че държавата е разпределител на пари – вземаме от едни компании и даваме на други, корупцията е изнесена, добави Борисов.

Разликата е 110 милиона, които ще ги плати обществото, дали през цената на тока или през бюджета, все ще ги извадим от държавата. И в двата случая посредниците ще вземат 110 милиона, каза Добрев.

Затова хората питат – теглят заеми, а къде отиват тези пари. С тях изплащат схеми и далавери. И когато дойде следващото правителство – от първия ден ще започне да връща, данъкоплатците ще връщат, и няма да може да прави никакви политики. Те искат след тях да е пустош, критикува Борисов.

Нарушиха закона за енергетиката, поставиха под риск националната сигурност на страната и сключиха сделка на тъмно без процедура и търг. А скъпата цена ще я платят хората, включи се и бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

“Мед” участва на входа и на изхода – откъм Черно море и откъм Гърция, точно както навремето “Мултигруп” при Жан Виденов. Техните фирми са в “Балкански поток”, това са фактите. Ако грешим, ще се извиним, обясни Борисов.

Нашият газ въобще не отива в Гърция, той си е в тръбите, само на фактури е, това са схеми, допълни той.

Никой на никого не е спрял канчето, България си го спира сама, правейки си на ястреб, коментира Борисов. И разказа, че му харесало как Петков сграбчил с мощ Зеленски да го поздравява.

Някой минал в централата и ми оставил снимки от най-тежките самолети, нали уж не изнасяме оръжие твърди Петков. Като гледам снимките – на същия самолет, аз съм служил на такава машина – бойни машини. Изнасяме, нещо правим, ама защо ме питате за къде ги изнасяме, казва Петков. Имаш ДАНС, служби, питай, като не знаеш, пък кажи две думи конкретни, критикува го експремиерът. И бе категоричен, че изнася.

Правителството не е купило и 1 кг жито, а милиард и 200 заделиха. Този PR ще им изяде главата, каза Борисов. Агнешкото се вдига много, идва Гергьовден. В Гърция е 6,50 евро, по-евтино ще ви излезе да отидете да си купите, препоръча той.

Толкова бързо падат, че ще започнат да ни търсят. А ние никак не искаме в тази опустошена държава. Година и половина никаква рехабилитация на пътищата, милиарди трябват. Кой ще се оправи с това. На третия месец го преследват, не може да влезе в телевизията, на всеки ход засада. Така ли ще дойдат инвеститори и ще дръпнем напред, критикува Борисов.

И обясни, че правят всичко, за да не ограбят всичко. Нито искаме да ги бутаме. Война е, ще ги подкрепим, ето и за оръжията в сряда, каза лидерът на ГЕРБ.

Но като оберат всичко, какво ще правят следващите правителства, попита Борисов.

Оказа се, че в над 1300-годишна държава няма регистрирана международно призната порода планинско куче, каза още Борисов и даде пример, че в Гърция има. Оказа се, че комунистите, като ги хапят кучетата, ги трепят. И няма останали. Обикалял съм, молил съм се, но възстановихме породата българско овчарско куче. И давахме, за да я популяризираме. И като дойде Путин – тогава беше премиер, пита ме за кученцата и казах да ги донесат да ги види. Неговото направо му са хвърли на краката и той го взе. И му казах – като го гледаш – ще ти го дам. Но минаха 2-3 дни, та му се обадих – да не вземете да го разпорите да му търсите чипове, му казах, разказа Борисов.

Страхотна порода, гордея се, календарите на ГЕРБ са с него. Христо Иванов и Мирчев мачка не са отгледали, ще ми се подиграват. Те затова са на 4%, коментира още Борисов. Да спрат да се лигавят, всичко е било публично и прозрачно. Най-големите лидери в Европа се снимат с кучетата си – това е символ на нацията. В арабския свят – на Първанов му подариха кон, разказа още лидерът на ГЕРБ.

По време на президенстването на Румен Радев се създадоха толкова много партии, някои от които с толкова странни имена. Пожелавам успех на всички. Всеки, който нормално иска да възстановим и да направим нещо за хората, съм “за”, коментира още Борисов.

Той цитира дори психолог, който казал:

Борисов никога не могат да го хванат, че лъже, защото той не лъже. Ако той не иска да каже нещо, не го казва.

снимка Кадър

Similar Posts