| | | | |

На далавера: Слави удари кьоравото, край на “Левски” Г

“Има такъв народ” ще е първата партия от новата управляваща коалиция, която получава безплатно държавен имот за партийна централа. На заседанието си в четвъртък правителството ще даде съгласие за отпускане на имота, стана ясно от дневния ред за седмичната сбирка на министрите.

Предложението на вицепремиера Гроздан Караджов (квота именно на ИТН в правителството) е на партията на Слави Трифонов да се отпусне имот на централния столичен булевард “Витоша” 148. ИТН ще ползва втория етаж на блок на този адрес.

“Има такъв народ” получават правото за ползване на държавния имот безвъзмездно.

От началото на 2020 г. парламентарно представените партии могат да ползват държавни имоти, без да заплащат наем. Досега обаче единствено ГЕРБ се бе възползвала от приетите тогава по предложение на ДПС промени в закона за политическите партии. Причината е, че всички останали партии просто спряха да плащат наемите си, вместо да подадат документи до областния управител на София за безвъзмездно ползване. Така те натрупаха дългове и докато не се изчистят, не могат да получат централите си. БСП дори бе заплашена от изгонване от “Позитано” 20 при служебните правителства на Стефан Янев, но в крайна сметка бе постигнато споразумение за разсрочено плащане на дълговете към областната управа.

Правото на безплатен държавен имот бе част от законовите промени, приети да се отговори на референдума на Слави за намаляване на партийните субсидии. За кратко през 2019 г. партийната субсидия бе намалена от 11 лв. на действителен глас до нула лева. Тогава ДПС прокара и текста за безплатните централи. Месеци по-късно обаче субсидията бе вдигната на 8 лв. на глас, но правото на безвъзмездни централи остана.

“Има такъв народ” е единствената партия в момента, която не получава по 8 лв. на глас, а само по лев.

Източник: lupa.bg

снимка Архив

Similar Posts