| | | |

Бензинът и дизелът вместо в резервоарите ни, се изливат в бездънните корумпирани джобове на про100вците

Без претенции за експертиза, единствено любимата публична информация и малко логика:

България иска изключение от европейските санкции върху руския петрол. Следователно България е силно зависима от руския петрол. Очевидно дори по-зависима, отколкото от руския газ. Помним думите на Асен „Неустрашимия” Василев и Александър „Кеша” Николов – „Ще плащате яко, но ще сте газозахранени.”

Какво е различното с петрола? Защо няма: „Ако някой ни спре тунджата, трябва да е готов за нашия отговор!”

И продължаваме:

Очевидно абсолютно не можем без руски петрол, т.е. българското потребление зависи от т.нар. сорт „Urals”. Бърза справка показва, че той е с над 30$ по-евтин или 75-77$ за барел „Urals” срещу 110$ за барел „Brent”. Въпреки това цените в бензиностанциите вече масово надхвърлят 3,15 лв. За сравнение, цената на барел „Urals” миналата година е била едва с няколко долара по-ниска, отколкото е сега. За сметка на това обаче бензинът и дизелът рядко минаваха 1.70 лв.

Какъв е изводът? България разчита изцяло на руски петрол. Руският петрол е с двуцифрени % по-евтин на световните пазари в сравнение с други сортове. Въпреки това цените на горивата в България са космически, а про100Петков се държи вандалски с превозвачите и бизнеса.

Купуваме евтино, продаваме скъпо. Това е целта на всеки търговец, но е страшно, когато тези „търговци” са премиер, финансов, икономически и енергиен министър, а „клиентите” са обикновените граждани.

Заключението – явно бензинът и дизелът също вместо в резервоарите ни, се изливат в бездънните корумпирани джобове на про100вците.

От фейсбук профила на Георг Георгиев, МГЕРБ

Similar Posts