| | | |

Почти всички държави в Европейския съюз иззеха руските активи, у нас трябва да се направи същото

“Това е идея, която трябва да бъде взета предвид, защото до момента България изостава по подобен тип действия. Почти няма държава в Европейския съюз, която да не е иззела някакви активи на Руската федерация. Отдавна съм радетел да бъде направено подобно нещо в България. Най-вече да бъде направен опис на руските активи в България”, каза експертът по външна политика и сигурност Иван Анчев в студиото на “Денят ON AIR по повод желанието на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба Г-7 да изземе руски активи в полза на Украйна

По думите му те не са никак малко.

“Щом имаме държава агресор, която нарушава постоянно по някакъв международните правила, би трябвало да бъдем солидарни. “Лукойл-Нефтохим” е отделна история, защото разбрахме, че това е швейцарско дружество. На хартия може да е швейцарско, но всички знаем, че това са руски капитали, които са вече десетилетна давност в България. Знаем, че това дружество не плаща данъци към България в продължение на десетилетия”, допълни Анчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него ние нямаме полза от него.

“По това сега кой надава вой по договорени от премиера Кирил Петков американски газ, който ще влиза в България, може да видим кои са руските проксита не само в сферата на енергетиката, но и в българската обществена система. В САЩ няма механизъм, по който вицепрезидент или президент да нареди на компанията: “Продай на тези и на тези” Има хубава новина от Кирил Петков, тя е, че България може да съществува и без руски газ”, подчерта експертът по външна политика и сигурност.

Той смята, че в дъното на корупцията седи именно руският модел.

“В следващите няколко месеца е гарантирана доставката на газ посредством различни способи. Дълги години се твърдеше, че “Лукойл” може да работи само с руски нефт. Оказа се, че не е така. Не искам да омаловажавам посещението на българския министър-председател във Вашингтон. Бих се радвал да виждам много по-често такива посещения, а не както се случва – на 3-4 години”, добави Иван Анчев.

И подчерта, че не сме добър партньор в НАТО.

“За да си добър партньор трябва да бъдеш решителен, да ти вярват. Трябва да говорим за войната, в която е разделено българското общество. Ние сме разделени на русофили и украинофили. Путин се надяваше, че войната ще свърши в рамките на една седмица. Армията му буксува вече трети месец”, категоричен бе той

Източник: bgonair.bg

снимка Архив

Similar Posts