| | | |

Енергийният министър обвини Кирил Петков в опит за нарушение по въпроса за ядреното гориво

Няма точно нарушение, но има опит за такова нещо.

Това коментира министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов по адрес на Кирил Петков в ефира на “Тази събота” по бТВ.

Христов отговори на обвиненията на бившия енергиен министър Александър Николов, че защитава руските интереси по отношение за ядрено гориво.

“Аз, министър Христов, не предадох българските интереси, не само че не ги предадох, но ги защитих”, обобщи министърът на енергетиката.

По думите му изказванията на бившия министър потвърждават, че предишното правителство няма никаква компетентност по отношение на енергетиката.

“Какво се случи по време на предишното правителство? В последния си ден министър-председателят отиде в “Козлодуй” и нареди на директорите да сключат договор за доставка на гориво с “Уестингхаус”, която е една от най-добрите в света.

Ние имаме решение да сменим доставката на гориво, да не е от руски компании. Ние се диверсифицираме, търсим друг доставчик. Това е решено в България и на ниво ЕК.

Искам да сключа договор с “Уестингхаус”, но тяхното гориво още не е лицензирано, не са доуточнени много технически въпроси”, каза Росен Христов.

Той заяви, че да се нарежда на ядрени експерти да сключват договор за доставка, това е нарушение.

Стана ясно, че не е сключен такъв договор. “Няма нарушение, но има опит за такова нещо”, смята министърът.

Христов обясни, че отмененото постановление на Министерски съвет е опит да се ограничат всички останали доставчици и да се фокусираме върху опцията на “Уестингхаус”.

Той коментира, че самата компания също е използвала консултации от руски институт и с постановлението на предишното правителство те блокират дори “Уестингхаус”. “Ние оставаме без алтернатива”, добави Христов.

Стана ясно, че пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е осигурен с ядрено гориво до 2024 г., а шести блок до 2027 г.

“Много е важно да се избере доставчик максимално бързо, за да има време този доставчик да си изработи и достави горивото. Колкото по-бързо го приключим този въпрос, толкова по-добре. Тук ядрената безопасност е приоритет”, каза той.

Министърът коментира и до колко е запълнено газохранилището в “Чирен”.

“В момента нямам последните данни, но порядъка на 90%, като следваме европейските указания. Вървим нормално процеса на запълване.

Това не трябва да ни успокоява, паралелно вървим с договаряне на количества за следващата година”, смята министърът.

“Вървят търгове в момента, които ноември трябва да излязат, за доставка на втечнен газ за следващата година”, добави министърът на енергетиката.

“Домакинствата, които потребяват над 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Консумираната енергия над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

“Няма опасност от режим на тока през зимата. Енергетиката е в добро състояние. България е и нетен износител на електроенергия“, добави той.

За момента няма опасност от пренатоварване на електропреносната мрежа, обясни министъра, но уточни, че не е препоръчително много домакинства да сменят начина си на отопление:

“Излишни разходи и инвестиции е смяната на енергия. След две години другият източник може да стане по-скъп“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts