| | | |

Глобите за нелоялни търговски практики скачат до 50 000 лв.

Димитър Маргаритов сдава поста в Комисията за защита на потребителите, отрича за конфликт с Корнелия Нинова

От 28 май по силата на изменение в Закона за защита на потребителите глобите за нелоялни търговски практики скачат от 30 000 на 50 000 лева. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия председателят на Комисията за защита на потребителите в оставка Димитър Маргаритов.

Ако сте подвели потребителите, че в търговският обект ще им продадете евтино олио, а такова не е имало и човекът трябва да си купи от скъпото, това е нелоялна търговска практика, обясни той.

Маргаритов обясни, че е освободен от длъжност, защото мандатът му е изтекъл. Той изтъкна, че се надява да има приемственост.

„Тече такава процедура, но ние действаме и се надявам да има приемственост. Колегите, които ще приемат, ще продължат както и досега активно да контролират пазара, защото се задават трудни времена“, каза председателят на Комисията за защита на потребителите в оставка.

Той отхвърли освобождаването му да е свързано с конфликт.

„Виждате, че работим. Доста е сериозна през последните месеци контролната дейност. Надявам се да се продължи със същия интензитет, за да има добри резултати и след въвеждането на мерките“, заяви Маргаритов.

Министърът на икономиката и на индустрията Корнелия Нинова вчера разпореди Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата да съставят план за строг контрол на цените, след като антикризисните мерки на правителството влязат в сила, каза пък Николаев.

Винаги в такива времена има хора, които искат да се обогатяват не по правилния начин, който е постановен в закона, заяви Владимир Иванов от Комисия по стоковите борси и тържищата.

Ако продавам бензин за 6 лева и олио за 10 лева какво ми се случва, попита водещият.

„Нека не използваме думата спекула. Такова понятие няма в законодателството. Говорим за некоректни действия от страна на търговци. Винаги в такива времена има хора, които искат да забогатеят по неправилния начин. Ако искате може да продавате олио и за 30 лв., стига да има кой да го купи. Трябва обаче всичко да е осчетоводено”, обясни председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

„Ако някой продава домати със занижена фактурна стойност за 50 стотинки, които не ги осчетоводява, трябва да си понесе санкциите. В момента работим на максимум и осигуряваме много по-строг контрол, за да не се допускат отклонения от законодателството“, добави той.

„Когато държавата влага 2 млрд. лева, за да стигнат до потребителите, трябва да е погрижи за това контролните органи да имат механизми, с които да препятстват търговците да се възползват“, заяви Маргаритов.

„Когато има активна контролна дейност и ако към нея бъдат добавени допълнителни механизми, адекватни на мерките, въвеждани от държавата, тогава ще успяваме да поддържаме нивото на пазара такова, че да няма излишно напрежение“, каза още той.

снимка Архив

Similar Posts