| | | |

Национално предателство! ДБ искат да се вдигне ветото за РС Македония

Идея за излизане от коалиционната криза с ветото на България над старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС лансира съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в петък часове преди сбирката на лидерите на четирите партии по темата.

В преговорната рамка между ЕС и Северна Македония да се запише, че страната ще промени конституцията си и ще разпише там правата и на българите, поиска Иванов. Според него така ЕК ще стане своеобразен гарант и ще се повиши шансът ние да получим това, което очакваме.

Въпрос на национален интерес на България е Северна Македония да бъде член на ЕС, след като изпълни нашите очаквания. Те са свързани със защитата на човешките права. Това са теми, свързани с базовите Копенхагенски критерии. Към днешна дата Скопие не ги изпълнява. Ако се намери в тристранните отношения между София, Брюксел и Скопие, между ЕК, България и РСМ такава ситуация, в която ние да запазим гаранциите си и да ги повишим, че подобно изпълнение ще настъпи, за да видим дали не можем да тръгнем напред, включително да изпълним това, което се иска от нас, коментира Иванов.

Не ние да питаме Северна Македония кога ще го направят, а те да ни кажат: “Чакайте да цъфнат налъмите”, а ЕК да задава този въпрос с цялата тежест на последиците по преговорния процес на РСМ, обясни съпредседателят на ДБ.

Реално Иванов лансира публично идея, по която премиерът Кирил Петков и съветниците му преговарят вече 6 месеца с ЕК – правата на българите да са част от преговорите на РСМ за присъединяване. Досега обаче министър-председателят не е коментирал публично постигнатото, въпреки че според хора от МС

има съгласие в ЕС да се приеме това българско условие

България трябва да е прагматична и да търси най-добрата ситуация за реализиране на очакванията си към Скопие, твърди съпредседателят на ДБ. Трябва внимателно и без особена истерия да обсъждаме възможностите. На всеки един етап истеризирането, че всяко едно обсъждане на предложение и възможност е компромис, национално предателство, ни връзва ръцете, допълни той.

Досега ДБ не се ангажираха с позиция

дали ветото за Северна Македония трябва да бъде вдигнато. А в напрежението между четирите партии съзираха опити да бъде “дестабилизирана коалицията от страна на руската агентура у нас” по думите на Атанас Атанасов. Вчера обаче преди коалиционния съвет той обяви, че

няма условия да се вдигне ветото, и така се разграничи от Христо Иванов

Предложението не бе одобрено от президента Румен Радев, който настоява за вписване на българите в македонската конституция. Снощи той посъветва правителството енергията, която влага за Северна Македония, да я насочи към решаване на проблемите на българите.

БСП и “Има такъв народ” също не подкрепиха лансираната публично от Христо Иванов идея. Ветото за Северна Македония е червена линия и за двете партии, като хората на Слави Трифонов дори вече дадоха знак, че са готови да напуснат коалицията, ако позицията на България бъде променена.

Нямам усещане, че Еврокомисията би приела да стане гарант за изпълнението на исканията на България и договора между двете страни, отряза обаче Иванов шефът на лявата група в парламента Георги Свиленски. Той бе категоричен, че БСП няма промяна в позицията по Северна Македония.

Няма натиск отвън към БСП и към коалицията, каза той на въпрос дали има външен натиск страната ни да вдигне ветото.

Свиленски обаче обясни, че идеята на Кирил Петков да бъде свиквано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента е добра. Това ще даде възможност на представители на всички партии да чуят какво е свършено по отношенията със Северна Македония, има ли напредък, коментира той.

Така БСП за втори път застана зад искането на премиера за заседание на КСНС по темата, което вече беше подкрепено и от вицепремиера и лидер на партията Корнелия Нинова. След като Румен Радев даде знак, че няма да свика такъв, и обяви, че иска да чуе аргументите на премиера, Нинова публично му напомни, че по закон КСНС трябва да се събира веднъж на 3 месеца.

От партията на Слави Трифонов също бяха категорични, че нямат промяна в позицията си. Експертът на ИТН и бивш депутат Николай Радулов дори обвърза българския вариант на закона “Магнитски”, подготвян от вицепремиера Асен Василев, с темата за Северна Македония. Той видя в проекта

заплаха за тези, които не са съгласни абсолютно безусловно да се стартират преговорите с РСМ

Очевидно в публичното пространство се чуват някакви неща, че някъде било казано нещо. Когато стигне до премиера – той започва панически да отрича. Може би такова нещо не е имало. Нещо повече, в публичното пространство започват да пълзят неясни съобщения, че може би който е против присъединяването на РСМ, поддържа Путин. Това е опит да се извиват ръце, каза още проф. Радулов.

На коалиционния съвет пък отиде депутатът Станислав Балабанов с изричното условие първо македонците да спазят всички български условия и след това да бъде вдигнато ветото.

Трябва да отворят промяна в конституцията

и да запишат, че българите са народ с равни права. Оттам нататък трябва да потвърдят и изпълнят всички останали условия, заяви той на влизане в Министерския съвет. С изключение на един външнополитически екип и един министър-председател, който водеше друга политика, всички партии в парламента са на една позиция. Може би заради това е този коалиционен съвет, добави депутатът от ИТН. Той щял да пита дали държавата се управлява еднолично, като добави към темите и влизането на България в еврозоната, както и приемането на български вариант на американския закон “Магнитски”, пише 24 часа

снимка Архив

Similar Posts