| | | |

Болницата във Велинград с управител, който няма и ден опит, но пък е партиен функционер

Д-р Данчо Гурдев, който няма и един ден мениджърски опит, е новият управител на общинската болница във Велинград.

Местните съветници избраха на 26 май анестезиолога, придобил специалност през декември 2021 г. като преди това промениха условията, които изискваха за този пост 3-годишен управленски опит.

Така в спа столицата се завърта поредният сезон от сагата “МБАЛ Велинград”, след като бе отстранен след прокурорска проверка бившият управител на болницата д-р Жеко Чешмеджиев. Новото е, че този път поредният управител е част от “Продължаваме промяната”.

Д-р Гурдев бе кандидат за депутат от политическата сила, която сега управлява. Затова и очакванията в региона са, че чрез назначението му кметът Костадин Коев хвърля мост към “Продължаваме промяната” за предстоящите след година местни избори. За втория мандат градоначалникът бе подкрепен от ГЕРБ, а за третия вероятно ще разчита вече на партията на Кирил Петков.

Сагата с общинската болница във Велинград започва през 2016 година, когато д-р Чешмеджиев, неин управител, бе замесен в скандална схема за източване на общински средства от болницата. Още тогава в града се обсъждаше, че лекарят е протектиран от общинските съветници и принципала му кметът Костадин Коев.

През 2020 г. избухна още един скандал с източване на средства от лечебното заведение, в който отново бе замесено името на Чешмеджиев – фалшифициране на сертификати за професионална квалификация и специализирани курсове, за да се сключи договор за клинични пътеки и НЗОК да заплаща лечението на пациенти по тях. След прокурорска проверка от Пазарджишката районна прокуратура Чешмеджиев временно бе отстранен от поста си.

За нередностите и източването на общинската болница свидетелстват публично и медицинските управители на болницата, управлявали я след Чешмеджиев – д-р Асен Малинов и д-р Атанас Ташев. И двамата сигнализират кмета на града и Общинския съвет за продължаващите порочни практики в лечебното заведение и управлението в сянка на Чешмеджиев. Реакция не последва.

През април 2022 г. Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд – Пазарджик, с което бе потвърден конфликтът на интереси на д-р Чешмеджиев, съобщава 24 часа.

Потвърдено бе и, че в МБАЛ Велинград са назначени 30-40 души на високи заплати, без да има необходимост за това., пише 24 часа

снимка Архив

Similar Posts