| | | | |

Макрон шокира, заговори за преврат в България и Румъния

Еманюел Макрон привлече вниманието върху себе си с това, което каза за България и Румъния.

Френският президент сравни България и Румъния с Нигер по време на днешната си реч в Париж на годишната конференция на френските посланици.

Отговаряйки на критиките, че Париж твърде много се ангажира с подкрепата си за сваления президент на африканската държава, Еманюел Макрон реторично попита какво ще направи Западът, ако такъв държавен преврат бъде извършен в България или Румъния.

“Това е държавен преврат срещу демократично избран президент, който произлиза от малцинствена етническа група, който проведе смели реформи – икономически, политически, на всички нива в родината си – които избистрят почти всички области и който е ангажиран с целия международен дневен ред – който е нашият международен ред и на ООН, и който е взет за заложник в президентския дворец от превратаджиите от един месец насам.

Казаха, че Франция е прекалено много ангажирана в подкрепа на президента Базум. Имам предвид вестниците, чета понякога коментарите на другите столици.

Но какво щяхме да правим, ако в България или Румъния се случи такъв преврат?

Биха казали, че не трябва да се ангажираме твърде много… не е нужно да сме екстремисти, не сме си у дома.

Това ли искат да направим другите столици? И искат да кажем, че демокрацията е добра идея за Африка и нямаме двоен стандарт?

Това е неприемливо. Имаме почтен човек, смел, демократично избран! Смел, защото за първи път в такава ситуация той не подаде оставка с риск за живота си и своето семейство и ни обясняват, че правилната политика днес е да го изоставим, защото това стана мода!…

И от Вашингтон, минавайки през другите европейски столици, чух гласове, прочетох във вестниците: “Не прекалявайте, става опасно!”.

Не, трябва да бъдем ясни, последователни! Последователни! Иначе кой ще ни послуша?!”, патетично попита Еманюел Макрон.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts