| | | | |

СКАНДАЛ: Кирил Петков поставя условия ДПС да се изключи от европейската формация “Обнови Европа”

Премиерът Кирил Петков обвърза членството на “Продължаваме промяната” в либералната парламентарна група “Обнови Европа” в Европейския парламент с изключването на ДПС от европейската формация.

Нулевата търпимост към корупцията трябва да е от локално до европейско ниво, е заявил Петков пред френския президент Макрон и нидерландския премиер Рюте на заседанието на “Обнови Европа” в Брюксел, което се проведе преди началото на срещата на върха на Европейския съюз.

Премиерът заяви, че това, което ще настоява, преди партията му да стане част от европейското либерално семейство, е въпросът за корупцията да бъде третиран не само на локално, но и на европейско ниво.

“Единственото условие, което аз исках да обсъдим и ще продължим да обсъждаме, е, че за мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локалното ниво до Брюксел. Което означава, че да има един нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите за локална корупция, а на брюкселско ниво да се чувстваме, че всичко е наред. И много се радвам, че и Рюте, и Макрон казаха – да, това е новата Европа”.

Запитан дали, за да влезе неговата партия там, той поставя като условие излизането на ДПС, Петков отговори:

“Аз бих попитал какво ДПС трябва да направи, за да се чувства част от този нов стандарт. Примерно как биха оправдали хора от “Магнитски” да са в техните ръководни роли, на първите редове на парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция”.

Източник: БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Similar Posts