| | | |

Оставката на вицепремиера Калина Константинова е задължителна

Ако се запитате защо Калина Константинова, заместник министър-председател по ефективно управление, обяви на 30 май „Прекратяваме плана за разселване на бежанците. Не можем повече да издържаме украински граждани в хотелите на първа линия“, отговорът не е особено труден.

Така се държат самозабравили се служители, които знаят, че в тях е и хлябът и ножът. Тя е от онази порода държавници, на които им плащаме високи заплати, а те ни отвръщат с бездушно третиране на човека като предмет.

Можем да отидем и по-надалеч. Калина Константинова не разпознава хуманизмът като практика и ценност. А това я прави безусловно непригодна за позицията, която заема. Още по-малко да решава кризата с украинските бежанци, запратени в България в най-трагичните за всяко общество обстоятелства – внезапно избухналата война на Путин срещу Украйна.

Преди дни съветничката на вицепремиера Константинова обяви как държавата разполага с 400 хотела, как тече записване по новата програма, която дава помощ от 15 лева на ден за един човек. Над 25 000 украинци до момента са се записали за транспортиране от хотелите, а имало и други(22 000), които щели да си останат в хотелите(тези хотели са се записали за програмата и ще продължат да се грижат за бежанците). С топъл глас съветничката обобщи: „Ще ни затрудни, ако някой се запише в последния момент, но все пак целта е да се погрижим за всеки един човек„.

Четири дни по-късно тези думи се оказаха чиста демагогия на гърба на окаяните бежанци.

Нека припомним:

Създаде се държавна програма, по която хотели и къщи за гости получаваха компенсации от 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. В началото на май правителството съобщи, че планира от 1 юни да премести хората в държавни бази. Оказа се обаче, че потвърдените свободни места в такива бази са двойно по-малко от предвиждания брой хора, които трябва да бъдат настанени. Кой не си беше написал домашното?

Няколко дни по-късно кабинетът обяви нов план: освен в държавни бази, украинските бежанци да продължат да бъдат настанявани в частни хотели, които обаче да бъдат компенсирани с 15 лв. на ден, вместо с досегашните 40 лв. В хаосът от цифри и гръмки фрази, започна все повече да наднича паниката. Паниката прерасна в грубо отношение към потърсилите закрила в България хора. Докато се стигна до уикендовите абсурди на празни влакови композиции, чакащи автобуси, липсващи бежанци, обявили по списъци(!) готовност да отпътуват неизвестно къде. И кършещи ръце местни организатори и потресени медии.

Да видим обаче какво се случи в последните часове.

В събота 200 души трябва да отпътуват от жп гарата във Варна за Рибарица и Паничище. На място се появяват само петима души, въпреки че според проведените преди това анкети те „няма къде да отидат“. В последния момент почти всички от тези бежанци се отказват да се преместят във вътрешността на страната. Заявяват, че ще се приберат в родината или пък ще си намерят квартири край морето, ще отидат при приятели.

Къде се пропукаха грижите за всеки един човек? За какво си получават парите хората от кризисния център? И защо 20 украинци са изпратени в черноморските бази във Варна, където те разказват, че мирише на мухъл!

Защо ги запращат в центъра в Паничище, отдалечени в планината без аптека, здравен пункт, магазини, дори и вода не могат да си купят! Това са майки с деца, а в базата няма перални, дори тераси, където да прострат прането. В групата от 46 възрастни и 14 деца има и болни хора, а здравно обслужване на Паничище няма. И защо пък други изпращат в буферните центрове в Сарафово и Елхово, където започват изграждане(!) на палатки!

Ясно е, че няма протокол за действие. Ясно е също така, че както обикновено в трудни ситуации държавните ни чиновници се справят зле и си го изкарват на беззащитните.

Нека припомним.

ЕС отпуска 148 мнл. евро на България за бежанците. Финансирането е по линия на помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа (REACT-EU). Целта е да се използват за настаняване, социални плащания, образование и здравеопазване. Пита се, след като временната закрила, която се дава на бягащите от войната в Украйна им дава право да получават спешна медицинска помощ, достъп до социално подпомагане и образование, както и право да работят, какво е оправданието на българското правителство! Запокити ги в пущинаците, инсталира ги във фургони, децата са далеч от училище, майките няма как да започнат работа, никой не им дава възможност да изучат български език, като цяло интеграцията им в обществото засега е пълна абстракция.

А какво ще се случи с украинските бежанци след 31 май ли? В сайта „България за Украйна“ е записано, че украинците могат да очакват да получат новия си адрес до 48 часа преди преместването. Липсва обаче информация как новината за разпределението им ще стигне до тях…

Автор: Юлиана Методиева, Маргиналия

снимка Кадър

Similar Posts