| | | |

Социолог: Бунтове в парламента и хвърляне на яйца по сгради за съжаление е новото нормално

„Те за това са избрани тези хора. Да не се лъжем. Вие, ако сте привърженик на Костадин Костадинов, най-малкото, което искате да прави в прави в парламента е да се спречква с някакви хора. Ако сте гласували за Христо Хазарта – вероятно имате предвид неговото творчество, което казва много лоши работи за политическата класа. Едва ли сте гласували за него, защото е добър по латински, примерно”.

Така в ефира на Нова телевизия социологът Първан Симеонов коментира спречкванията в пленарна зала на НС от изминалите дни.

„Тук се играе за своите. Те знаят, че чуждите няма да ги харесат. Номерът е да стегнеш своите. Арман Бабикян – примерно, хвърляха яйца, риба, по някакви сгради, те като влязоха в парламента – влязоха с такава обществено поръка – да разчупят модела, да им натрият носа. За съжаление това е новото нормално”, допълни той.

„Донякъде съм съгласен с казаното. Макар че аналогията между яйцата, които се хвърляха на протестите и неприличните жестове – не е особено удачна. В единия случай ставаше дума за кауза, която мобилизира десетки хиляди граждани. Във втория случай наблюдаваме едно много силно его в парламента, което със сигурност се харесва на клиентелата, на избирателите, на електората на тези партии. Съответно работи за имиджа на тези депутати. Но трябва да държим сметка за това къде минава допустимата граница в политическия театър”, посочи от своя страна експертът по политически комуникации Иво Инджов.

„Не мога да се отърва от мисълта какво би направила Нери в тази ситуация. Какво би казала, какво би си помислила. Пропълзя ми сред цялата тъга мисълта, че би пратила някой при децата горе, дошли на посещение в НС, да ги попита дали им е харесало видяното. И вероятно те щяха да кажат – да, хареса ни. Въпросът е дали публиката вече се е вдетинила дотолкова, или политическото представителство е решило да заговори на по-символен и разбираем език”, коментира от своя страна бившият депутат и PR специалист Арман Бабикян

„Допреди месец правителството се клатеше много, но започна да се стабилизира. Колкото повече ти пада рейтинга, толкова повече виждаш, че може да паднеш и се вкопчваш във властта. Войната също спомага“, каза Симеонов.

Според Инджов съдбата на това правителство ще бъде решена на предсрочни избори, но те ще са около местните избори. „Или ще са избори 2 в 1, или ще са малко преди местните през 2023 г.“, смята той.

„Този кабинет трябва да се справи с кризата. Другото е да се провежда реформата, за която обещаха“, заяви Бабикян.

Similar Posts