| | | |

Финансист разби на пух и прах политиката на Кирил и Асен, попари със страшна прогноза какво ни чака

Ще дойде време, когато при обслужването на дълга само лихвите ще бъдат милиарди на година

“Аз смятам, че няма да има предсрочни избори. В момента ни управляват хора, които искрено вярват, че колкото повече дългове вземаме, колкото повече бюджетен дефицит реализираме и колкото повече пъти актуализираме бюджета по средата на годината, толкова по-добре. Това е все едно да имате някое приятелско семейство, което казва, че колкото повече потребителски кредити вземем тази седмица, ще бъдем по-щастливи и ще бъдем по-добре. Само че ще дойде друга седмица, когато ще трябва да ги връщат и тогава ще разберат, че са допуснали грешка”.

Това заяви бившият вицепремиер Николай Василев по повод настоящата политическа и икономическа ситуация пред Euronews Bulgaria.

“Всички правителства по света, като вземат дълг, имат добри намерения. Но както знаем, пътят към ада е постлан с тях. Ще дойдат години, когато при обслужването на дълга само лихвите ще бъдат милиарди на година. През тази година ще имаме (засега) положителен икономически растеж. Доходите ще бъдат най-високите в историята на държавата, а безработицата – на едно от най-ниските нива”, прогнозира икономистът. Той изрази опасения, че може да има и по-лоши години в бъдеще.

“Ако сега искаме да имаме голям дефицит, какво остава за едни по-проблеми години”, попита той?

По повод на таблото с дълга на държавата, Василев поясни, че обществото трябва да бъде информирано колко е националния дълг. “Изчислили сме, че до края на тази година той ще се увеличава средно с 333 лева на секунда, или 20 хиляди лева на час, или около милиард лева на месец. Ако се приеме по-високият таван на увеличение на дълга с 10 милиарда тази година, е много вероятно в края на годината дългът да бъде още по-висок от планираното”, каза още финансистът.

Николай Василев припомни, че България с много тежки години на реформи (между 1997 и 2008) от една от най-фалиралите и задлъжнели държави в света стана втората държава в света с най-нисък дълг.

“Когато “тройната коалиция” (добра или лоша) си отиде, националният дълг беше по-малко от 10 милиарда лева. Колкото ще бъде изтеглен само тази година”, допълни Василев.

Той изрази увереност, че нито една държава не е забогатяла с вземане на дългове и дефицити. Относно отношенията в управляващата коалиция, бившият вицепремиер каза, че в миналото, при предишни коалиционни управления, тези отношения, макар да не са били идеални, бяха “на по-високо ниво”. По отношение на евентуалното приемане на еврото, Василев направи уточнение, че не смята, че някога от „Има такъв народ“ са казали, че са против еврото. Финансистът е на мнение, че по темата са необходими анализи и по-добра кампания, „каквато в България традиционно няма“.

снимка Архив

Similar Posts