| | | |

Политиците ни кой от кой по-имотен: Рашков ряпа да яде, Лорер е по-заможен от него. Настимир с апартамент в Ирландия, а Христо Иванов…

Общо 25 народни представители от сегашния състав на Народното събрание и предишни два парламента не са попълнили или не са спазили сроковете за декларациите за имущество и интереси към Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ), пише “Труд”.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов този път не е в списъка на неизрядните избраници, за разлика от съпартиеца си Ивайло Вълчев, който не е подал декларация пред КПКОНПИ.

Трифонов е декларирал къща, която е закупил през 2022 г. за 1 317 600 лева в София. Имотът е с разгъната площ 916 кв. м.

Пак миналата година Трифонов е продал парцел в Плевенско за 10 000 лева, декларирал е акции в дружествата си и около 9 млн. лева в лева и евро в банкови сметки.

Зам.-председателят на 49-ото НС Кристиан Вигенин няма промяна в имотното си състояние.

Семейството му отново е описало апартамент в Брюксел, закупен през 2009 година, апартамент в София и Варна, както и имот в Разлог.

С къща и гараж в Брюксел, но от 2022 година са се сдобили и фамилията на Христо Иванов (ДБ). Имотът в Белгия е на името на съпругата на Иванов. Тя е декларирала и 345 239 евро банков кредит.

С 4 апартамента в София е семейството на Владислав Панев от ППДБ. Панев е декларирал 2 ипотеки, инвестира в акции и държавни ценни книжа. Паневи имат имот и в Нидерландия – апартамент в Тилбург, закупен през 2019 година.

Депутатът от ИТН Гроздан Караджов има със съпругата си апартамент в Рим, Италия. Семейството е описало 3 „Мерцедес”-а, „Опел” и „Фолксваген”.

Жилище в Ирландия от 2005 година има и Настимир Ананиев (ППДБ) и съпругата му. Двамата са описали и апартамент в София. Ананиев е декларирал и спестявания в криптовалута.

Фамилията на Даниел и Виолета Лорер (ППДБ) ще се окаже по-заможна от съпартиеца си Бойко Рашков.

Лорер имат апартаменти във Варна, вила край морето, парцели край Балчик, които са описани в декларациите.

Рашков е без промяна в декларацията си с имотите в София, но има само част от къща в Несебър край морето.

Миналата година семейство Лорер са си взели на лизинг автомобил „Мини Купър”, а спестяванията са разпределени в няколко влога в лева, евро и швейцарски франкове у нас и в чужбина.

Проверка в декларациите показва, че и председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) е с „Мини Купър”. Той е декларирал заедно със съпругата си имоти в София и Чепеларе от наследство и дарение.

С „Мини Купър” е и съпругата на съпредседателя на ПП Кирил Петков – Линда Петкова.

Семейството е описало и автомобила си „Лексус”, както и апартамента в София от 83 кв. м. Кирил Петков е декларирал 700 000 щатски долара депозит в чужбина и 20 000 лева у нас.

В графата “Дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества”, Петков е записал сладкарницата на Линда.

Сумата от 2 868 710 лева е декларирана от кандидата за кмет на ПП в Бургас Констадин Бачийски в частта “налични парични средства” за 2022 година.

Лена Бориславова е подала декларацията си, макар веднага след изборите да се отказа от мястото си на народен представител.

Бориславова е декларирала общо жилище с Мирослав Иванов в София от 81 кв. м, автомобил „Тойота” – „Аурис” и 24 470 лева. Иванов и Бориславова имат и остатък от ипотека в размер на 44 964 лева всеки от тях.

Председателят на правната комисия Стою Стоев кара „Мерцедес”, а от 2017 година има апартамент в София. Декларирал е и 17 243 лева.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев е декларирал 7 апартамента, заедно със съпругата си.

По-голямата част от тях са придобити още през 2001 и 2014 година, а в 4 от апартаментите Балачев има по 1/4 част.

Балачев е дългогодишен адвокат във Варна и семейството има земеделски земи в региона – по-голямата част са в землището на Ветрино. През 2018 година Балачеви са закупили ветроходна яхта, която е записана като обща собственост на двамата съпрузи.

Вицепремиерът Мария Габриел има влогове за 1,15 млн. лв. Съпругът й има в банки 316 хил. лв.

Асен Василев има 65 хил. лв.

Вицепремиерът Мария Габриел има банкови влогове за 1,15 млн. лв., показват данни от имотната й декларация. През 2021 г. тя си е купила апартамент в София с площ 160 кв. м и две паркоместа за 369 хил. лв.

Освен това тя и съпругът й Франсоа са наели апартаменти в Брюксел и Страсбург. Мария Габриел кара Мерцедес, купен през 2012 г. за близо 50 хил. лв., а съпругът й има БМВ, купено през 2014 г. за 55 хил. лв.

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов има на влог 10 хил. лв. и банков кредит в размер на 50 хил. лв.

Но съпругата му Пламена притежава апартамент в Дубай с площ 127 кв. м, купен през 2021 г. за 1,1 млн. лв. Пламена Спецова през 2018 г. си е купила и автомобил Хонда за 50 хил. лв.

Няма промяна в имотното състояние на финансовия министър Асен Василев. Той притежава апартамент от 54 кв.м в София, купен през 2016 г. за 58,5 хил. лв. Наличните му парични средства са 65 200 лв.

Екоминистърът с къща в Лондон и 2,6 млн. лева във фондове

Кирил Вътев с къща в Панчарево

Екоминистърът Юлиан Попов има два апартамента в София с площ от 110 кв. и 120 кв. метра и къща в Лондон от 240 квадрата, показват данни от имотната му декларация.

Къщата е придобита през 2022 г., вероятно по наследство, защото за цена на придобиване е записано 0 лв. Попов има банкови влогове за 300 хил. лв. и още 1,156 млн. британски паунда (2,6 млн. лв.), вложени в инвестиционни и пенсионни фондове в чужбина.

Регионалният министър Андрей Цеков и съпругата му Деница има общо на влог в банки над 790 хил. лв., направил е и авансова вноска за покупка на имот в размер на 80 хил. евро.

Земеделският министър Кирил Вътев, който дълги години е бизнесмен, притежава два апартамента и къща в София, както и къща с дворно място в Панчарево.

Апартаментите му са съответно с площ от 112 и от 56 квадратни метра, като вторият е купен през 2021 г. за 27 200 лв., далеч под средните цени на имотите тогава, въпреки че не е ясно в кой квартал е имотът и какво е било състоянието му.

Къщата на земеделския министър в Панчарево е с площ от 281 кв. м, а към нея има и 1300 квадрата дворно място. Министърът притежава и дялове в 7 компании.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts