| | | | |

Съдът поряза Столична община: Спират махането на незаконните чадъри от “Капитолия”

Премахването на незаконните метални чадъри от автокъща “Капитолия” в София спира временно. Причината е съдебно разпореждане, с което се спират действията на общината.

Ще обжалваме това решение пред Върховния административен съд и се надяваме, че той ще се произнесе бързо, за да можем да си свършим работата.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с главния архитект на столицата Здравко Здравков беше пред автокъщата тази сутрин.

“Сагата продължава. След като всяка наша стъпка се саботира – знаете вчера се оказа, че целият персонал на автокъщата е в отпуск, но това не им е попречило да подадат жалба в съда срещу нашите действия по премахване на незаконните чадъри за спиране на изпълнението и само няколко часа, след като този съд преди 3 месеца разреши премахването на незаконните обекти, сега разпореди то да бъде спряно. Решението е интересно, няма да го коментирам. Ще се съобразим, но още днес ще подадем жалба срещу това разпореждане. Твърдо съм решена да върнем този терен на Борисовата градина и на софиянци, на които той принадлежи”, отсече Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков не скри възмущението си и заяви, че явно съдът е по-загрижен за автомобилите, а не за незаконното строителство.

“Изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите. Същият този съдийски състав февруари месец, когато разсъждаваше и даде допускане за изпълнението на заповедта, не беше преценил, че тогава може да има виелици и ледени дъждове. Казва се, че ние сме постъпили едва ли не като вандали – че чупим и трошим. Това не е вярно.

Вчера беше паркиран микробус – същият, който е и сега, за да пречи в автокъщата да влезе тежка механизация, за да си свършим работата”, каза арх. Здравков

“Искам да уверя всеки, че незаконното строителство в София няма да бъде толерирано. Този терен е собственост на Столичната община и върху него има 6 незаконни метални чадъра. Минахме през 4-годишната сага, за да стигнем до момента, в който можем да ги премахнем. Тя премина през определения, че това не са строежи, че не са преместваеми обекти, бяха павилиони… В момента ние движим производство все едно тези чадъри са павилиони, а те имат фундаменти с дълбочина повече от 4 м. Вижте какъв кран е тук, за да премахне тези “преместваеми съоръжения”, каза още арх. Здравков.

Столичният кмет добави, че се водят и дела за собствеността. Тя определи като противоречиво и странно твърдението на собствениците на автокъщата, които години наред са плащали наем, да казват, че терена е техен.

Главният архитект разказа, че вчера от 8 до 12 ч са правени опити да се премахнат паркиралите в автокъщата коли, за да не пречат на дейностите по премахване на незаконните чадъри. След това в 17 ч било показано съдебното решение.

“Никой няма право да се разпорежда върху терен, който е общинска собственост и да ни извива ръцете по начин, по който виждате и сега. Зад гърба ми стои паркиран микробус със спаднати гуми, за да не може да бъде изваден. Това е апотеоз на безаконието. Затова ще направим всичко възможно това да бъде премахнато и теренът да се върне към парка”, категоричен е арх. Здравков.

Фандъкова предупреди, че общината ще предяви претенции към собственика на автокъщата за въстановяване на средствата, дадени от общината за премахване на незаконните елементи.

снимка СОС

Similar Posts