| | | |

ЦИК представя в НС анализа си от предходните парламентарни избори

Комисията по електронно управление и информационни технологии в Народното събрание ще изслуша представители на ЦИК. Те ще представят анализа си от предходните парламентарни избори и оперативните задачи в изборния процес.

От изнесени в медиите данни става ясно, че в доклада си ЦИК обръща внимание на тома, че Изборният кодекс не допуска санкциониране на нарушения по агитация, извършени в социалните мрежи. Комисията е обобщила, че на всички избори от 2021 г. има подадени жалби за изнесена в интернет предизборна агитация, която не подлежи на контрол.

Анализът ще бъде гледан в комисията на фона на дебата за връщането на хартиената бюлетина. БСП предложиха това с промени в Изборния кодекс като алтернатива на машинния вот.

От месец ЦИК разполагат с техническата спецификация за система за електронно дистанционно гласуване. Министърът на електронното управление Божидар Божанов уверява, че тя няма да се ползва за предстоящите местни избори. До края на 2023 година обаче трябва да има инфраструктура за подобно гласуване и тестване

Similar Posts