| | | |

Денков отговори на парлив въпрос скроил ли е капан на Радев за срещата със Зеленски ВИДЕО

Няма двойствена политика на правителството по отношение исканията на Украйна за военна помощ от България.

Това каза министър-председателят Николай Денков в предаването „На фокус” по Нова телевизия.

Всички решения на кабинета ще са подчинени само на решенията на парламента и няма да бъде застрашена отбранителната способност на България, увери Денков.

Той подчерта, че непосредственият повод за визитата на Зеленски са били два документа – декларацията за подкрепа на членство на Украйна в НАТО и второто – меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката.

„И двата документа съответстват на интересите на България”, категоричен е Денков.

Той обясни, че периодът за визитата на Зеленски е бил подбрен преди срещата на НАТО във Вилнюс.

„Украйна вече има подкрепата на над 20 държави по отношение на тяхното членство в НАТО. Те се опитват да съберат все повече подкрепа. Периодът на тази визита бе подбран да бъде преди срещата на върха във Вилнюс“, добави той.

„Не бих искал да коментирам срещата на Зеленски с Румен Радев“, бе лаконичен той, но Лора Крумова реши да упорства и отново поде дали това в крайна сметка не е било капан.

„Няма как да направя капан. В момента, в който разбрах, че ще идва, се обадих на президента Радев и му казах. Той каза, че ще помисли дали ще се срещнат. По-късно стана ясно, че ще се срещнат. Няма капан, просто информирах президента. Не знам защо той не е поканил Зеленски”, каза Денков.

Той обаче смята, че и МС и Президентството трябва да се опитват да обединят хората.

„Не мога да кажа защо Радев досега не е канил Зеленски. Това, което знам, е че България, като политическо решение, на ниво НС и МС, подкрепя Украйна.

Както във войната с Русия, така и за членството й в НАТО. Опитваме се да разширим тези въпроси с икономическите. Тъй като нямаше инициатива от другата страна, то тя дойде от МС и НС“, каза той.

„По Конституция, по закони, тези институции, които формират и реализират политиките в България, са НС и МС.

Когато няма редовно правителство, тогава чрез статута на служебния кабинет, президентът има определени функции“, отговори той на въпрос дали имаме двойнствена политика спрямо Украйна.

„Политиката, която доведе до среща със Зеленски, тази, която аз ще представя във Вилнюс, е политика, която следва решенията на НС и МС“, подчерта пак министър-председателят.

Според него може да има разделение в българския народ и важно това да бъде ясно.

По думите му направеното тази седмица съответства на интереса на България.

Той бе помолен да отговори на упреците на Илияна Йотова дали наистина има тайни уговорки със Зеленски:

„Отричам всякакви идеи за разминаване както вътре в правителството, така и между правителството и НС. Изненадан съм от думите й.

Това, което трябва да се опитваме, е да казваме на хората истината.

Тагарев цитира какво искат украинците, и самият факт, че ние не даваме това, а само толкова, колкото можем, значи отстояваме националния интерес. Вкара се излишна интрига, която разединява хората“, каза премиерът

Той не пожела да влезе в техническите параметри на това какво ще бъде дадено на Украйна. Според него е добре фронтът да стои далеч от границите ни, а не да се приближава към нас и именно затова е важно да помогнем на Украйна.

По думите му е добре да успеем да лансираме уредите от АЕЦ „Белене“ в Украйна.

Денков коментира и имунитета на Борисов:

„Това е лично решение. Дали той си е дал имунитета или не, няма толкова голямо значение, колкото това дали работи правосъдната ни система. Второто е проблемът, другото е пикантерия“, каза той.

Денков коментира и референдума за еврото:

“Доколкото проверих, отхвърлянето на референдума е на база на юридически аргументи заради поетите от държавата ангажименти.

Вярвам освен това, че българският народ е проевропейски настроен, поне в своето болшинство.

Трябва да обясним на хората колко такси ще изчезнат и колко по-добре ще е за бизнеса, ситуацията ще е още по-позитивна”, каза той.

По думите му дори да има референдум, то той ще бъде спечелен от проевропейските сили.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts