| | | |

Промените от „Промяната“ хората усещат по джоба си, хладилника и резервоара

Гледали ли сте, г-жо Ризова, едни филми, където супергерои пристигат от Космоса, за да спасяват планети, които са в беда, а като си свършат работата, отиват да спасяват други планети.

Това заяви в ефира на bTV политикът от ГЕРБ Томислав Дончев.

“Какво по-естествено за една опозиция е да критикува управлението, когато види проблем“, запита той.

По думите му има много причини за политическия ход на ГЕРБ.

„Боя се, че за да разберем мотивите за вота дори не е нужно да гледаме числата от статистиката. Промените от „Промяната“ хората усещат по джоба си, хладилника и резервоара. Гражданите не усещат обаче колко задлъжняват“, каза Дончев.

„Когато беше гласуван първият бюджет, тогава имах възможността да кажа, че е чудодеен. Той изхарчи най-много пари, а ефект от него, няма да има“, каза той.

„Имаме собствено предложение за увеличение на пенсиите, което е ориентирано така, че да помогне на най-уязвимите пенсионери, без да дебалансира бюджета в такава степен. Увеличението на пенсиите е базирано на кредитен ресурс. Те ще дойдат от Плана за възстановяване. Да предположим, че това е възможно, но идва 2023-а година, но правителството ще трябва да изплати повече пари за пенсиите, които вече ще са извадени от бюджета и разходът ще стане още по-голям“, обясни Дончев.

Според него още миналата година правителството е трябвало да помогне на бизнеса, за да не се вдигнат толкова цените в магазините.

Дончев обясни, че мотивите за вота на недоверие, се простират на над 12 страници. „Важно е да има професионални аргументи, а не политически заклинания“, каза той.

„Говорим за коалиция, която няма парламентарна подкрепа. Няма смисъл от изкуствено удължаване на живота й. Това би ни излязло скъпо и ще е мъка за всички – за тези, които участват, за тези, които гледат и за всички български граждани“, смята политикът.

„Знаете ли от къде идва терминът корупция – идва от латински и значи „развалям“. Това е основният проблем на това правителство“, заяви Дончев.

Той подчерта, че през последните две години в политиката не знае кой за какво се бори, а знае кой кого мрази: „Това правителство е най-ярката илюстрация за това. Да не говорим, че то показа, че да мразиш някого, не ти помага да свършиш нещо“, каза той.

Дончев отрече да има коалиция между ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН. „Не вярвам да оспорвате правото ни да сме активна опозиция. Нали демокрацията работи, като опозицията следи работата на управляващите и им казва къде грешат“, каза той.

„Никола Минчев досега е правел добро впечатление. Той имаше и желание, а може би и доза талант да поддържа едно по-ниско ниво на емоциите. В последно време, вероятно заради критичната ситуация, в която е управлението, е много агресивен и радикален, за да толерира управляващите. Тази игра днес, дали да е открито или закрито заседанието, не трябваше да я има“, каза той.

Дончев не изключи възможността ГЕРБ да подкрепи Ива Митева за шеф на парламента.

„По всяка вероятност и животът на този парламент няма да е дълъг, тъй че не виждам това да е от особено значение“, заяви Дончев.

Той не пожела да каже кой е прав и кой крив в скандала с МРРБ.

снимка Архив

Similar Posts