| | | | |

Прокуратурата чака Обединените арабски емирства (ОАЕ)за разпита на Васил Божков

Прокуратурата все още няма отговор от властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по отправената молба за разпит през видеоконферетна връзка на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, който се намира в Дубай.

Това се разбира от отговор на държавното обвинение на запитване на “Дневник”.

В началото на април прокуратура поиска официално да проведе разпит на бизнесмена Васил Божков. Божков, който настоява да свидетелства от разстояние за даване на подкупи, за които, както твърди, е бил принуждаван от бившите управляващи.

Неговите твърдения са в основата на разследването, по което на 17-и март за 24 часа бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севдалина Арнаудова.

До този момент прокуратурата твърдеше, че няма как да разпита Васил Божков, който близо две години е в Дубай. В началото на април, малко след като бизнесменът даде пресконференция от дистанция и повтори обвиненията си срещу бившите управляващи, от прокуратурата изпратиха запитването.

От държавното обвинение уточняват, че по искането няма отговор от властите в Обединените арабски емирства и представят хронологията на запитването.

“На 18.04.2022 г. във Върховната касационна прокуратура, отдел “Международен”, е постъпило писмо от Министерство на правосъдието на Република България, с което уведомяват, че в Министерството на правосъдието е получена грама от Посолството на Република България в ОАЕ.

Видно от посочената грама на 06.04.2022 г. молбата за правна помощ на ВКП за разпит на Васил Божков е предадена по установения дипломатически ред на емиратските власти чрез внасянето на документите в Министерството на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ в Абу Даби с вербална нота. Не сме уведомени за последващо развитие по молбата за правна помощ”, уточняват още от държавното обвинение.

снимка Архив

Similar Posts