| | | |

Кирил Петков: Президентът трябва да се върне при народа! Не ни достигнаха достатъчно гласове да сме независими ВИДЕО

Не ни стигнаха достатъчно гласове за да сме независими

Това заяви пред „Панорама“ премиерът Кирил Петков.

Ние сме в парламента заради тези хора на улицата. Когато получиш подкрепата им знаеш, че е правилно това което правиш.

Петков смята, че „няма никой в парламента, който да не харесва Никола Минчев“. Първо си казахме: „Леле, те всички сили се съюзяват срещу такова светла личност. И после излязохме и видяхме море от хора. И всъщайки се обратно в парламента, настроението беше друго“, каза той.

Това го успокоило, че е в правилната посока и правилния път дори да не е идеално.

Петков е оптимист, че още от ИТН ще ги подкрепят.

Той успокои, че дори и да излязат протести срещу неговите протестиращи, „министър Рашков“ ще бъде там.

Сигурен съм, че ще има много хора на улицата, които ще подкрепят идеята България да е нормална държава, каза премиерът.

Нямахме никаква яснота кой седи зад “Има такъв народ”. Нормално един премиер да даде всичко от себе си, за да изпълни клетвата която е дал. Аз направих всичко. Имаме шанс да си вземем обратно държавата от вас зависи. Хората които управляват държавата трябва да се видим, има надежда, каза Петков.

Според собствената оценка на премиера е напълно нормално да се бори.

„Още първия ден казах: ще разчитам на 12 независими. Каквото казах, това и правя. Първите пет смели българи го направиха, днес и шестият го направи. Нищо общо с купуване на гласове“, обясни той.

Петков даже леко се обидил от думичката „пазаруване“, защото никой не му поискал пари.

„Няма мръсно бельо. Има само факти за задкулисието“, заяви премиерът и се впусна в ретроспекция на шестте си месеца и „скарванията“ си с ИТН.

Петков призна, че с Трифонов спря да си говори заради Каримански и БНБ.

Стоял премиер само заради „отговорността“, която изпитвал.

Петков реши да обясни и какво е разликата между инсинуация и реалност – инсинуацията не „залепвала“. Той обаче стоял с чиста съвест.

„С кола го Гърция се ходи с 4 часа? Да, ако само това ще правиш този ден. Ама като работиш 20 часа“, оправда той вдигането на самолет с 150 места до съдена Гърция. И отново се оплака, че работи събота и неделя, непрекъснато и не му остава време за пиар какво е постигнал.

Петков се позова на „площада“ и „народа“, който преди 2 години защитил Румен Радев, но сега не иска ДПС и задкулисието. Сега Радев трябвало да застане зад тези хора.

Според премиера президента или някой го подвежда, или му трябва време да осъзнае.

„Слави Трифонов дори не знам дали да го нарека музикант. Някои музиканти ми направиха забележка да не го наричам музикант. Президентът, ако иска да е от правилната страна на историята, да се върне при народа“, предупреди Петков.

Аз не съм казал нито една лоша дума за президента Румен Радев. На него му е нужно време да осъзнае, че битката която започнахме преди една година не е завършена.

Президентът, ако вижда правилната страна, трябва да се върне при народа.

Хубавото нещо е, че не е нарушихме нито един принцип от нашите обещания.

Нямам едно движение, за което да кажа “съжалявам, направих грешка”, категоричен бе Кирил Петков.

Нямам ден, включително и събота и неделя, в който да съм работил по-малко от 10 часа, категоричен бе той.

Според него всеки път когато задкулисието иска да разклати властта – започва да говори за Северна Македония.

Няма да взема никакво самостоятелно решение за РСМ, бих следвал само волята на българския парламент, каза премиерът Кирил Петков.

Всеки път, когато задкулисието се опита да разклати държавата, вдига картата на Северна Македония, всеки път, това се случи и при нас. За да стои нестабилна тази коалиция, непрекъснато се говореше за РСМ и за бъдещото предателство на България, повторих 20 пъти, че няма да има решение по тази тема без българския парламент, все едно, че не го казвах. Никой не го слушаше това, това не беше изгодно да се чуе от никого, те искаха да се повтаря отново и отново.

Това, което ще видите в следващите няколко дни ще бъде крайният отговор на този въпрос, аз като премиер няма да взема никакво решение, освен ако не бъде взето от българския парламент. Другата седмица отивам в Брюксел, ако нямаме решение на българския парламент единственото, което ще кажа в Брюксел е: аз обещах, че това решение трябва да се вземе от българския парламент и понеже то не е взето, аз няма да направя никаква промяна в българската позиция, подчерта Петков.

Това, което се случи, те прикриваха истинския проблем, нашето желание да изчистим задкулисието от коалицията беше повдигана непрекъснато тази тема и аз направих решение на МС и казах всяко предложение от всеки в Европа трябва да отива в парламента, а не аз да решавам.И днес, когато предложението дойде от френска страна вече директно отиде във външната комисия без да минава дори през МС, каза Петков.

Според мен в момента страстите са толкова нажежени, че всички партии са се фокусирали върху вота на недоверие, това зависи от депутатите. Аз очаквам, че до когато се гласува в сряда вотът, едва ли ще има други теми, по които те ще дискутират, каза още Петков. Първите условия с РСМ бяха 5 +1. С обявяването на нов подход на приятелски начин на говорене, те веднага се съгласиха и стана 4+1 без да се иска реципрочно движение от България.

Второто, което се случи, че във френското предложение, въпреки че не съм го прочел, че ще има гаранция за българите в РСМ от антидискриминация и че РСМ няма да започне своите преговори преди да смени своята конституция и българите да са част от народите, които представлява тази държава, каза Петков.

Кирил Петков заяви категорично, че няма да отиде на обяд с европейските либерали.

Високите цени Кирил Петков обясни със скъпия газ и петрол, които внасяме. Тези стоки не се произвеждали в България.

За една година пенсиите са се качили, успяхме да компенсираме поне на тези хора, които са на ръба на бедността, каза Петков. Според него в тази криза те се справили доста добре.

Готови сме и за двата сценария. Ние се борим за всеки глас. Аз ще продължа лично да говоря с всеки един депутат, който е готов да работи за народа, категоричен е Петков.

Петков сподели, че газът, който се е внасят от Русия се е увеличил 4 пъти.

“Петролът дойде също с увеличение заради войната в Украйна. Храните, които са внос, също се качиха. На българските домакинства токът не се качи, а бизнесите останаха със сметки като от миналата година. Ако погледнете БВП-то, то порасна с 4% за първото тримесечие. Тази привмесена инфлация удари джоба на българина. Ето защо предложихме с 2 млрд. да компенсираме хората с най-ниски доходи. За една година минималната пенсия се е покачила с 55%. Инфлацията е 16-17-20%”, каза той.

“Ще продължа да говоря с всеки депутат, който иска да дойде при нас. Ако правителството падне и ни се даде мандат, започваме преговори, но не с Борисов, ДПС, Костадинов и Слави Трифонов. С кого? С всички независими депутати. Трябват ни 6 човека. Ще говорим за политики, визия, рискове. Ще отстъпя винаги, ако не трябва да предам България. Ако се вижда, че алтернативата е грозна коалиция с “Възраждане”, ДПС и ГЕРБ, начело с Борисов, аз ще се бия до тук. Няма проблем да не съм премиер. Вярвам, че колегите ми са много чисти и са със същата кауза”, завърши Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В Budilnikbg

Similar Posts