| | | |

Андрей Янкулов: В проекта за КПКОНПИ има притеснителни неща

“В проекта за КПКОНПИ има притеснителни неща.”

Това каза в предаването “Офанзива с Любо Огнянов” на NOVA NEWS старшият правен съветник на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

„Тук е същественият момент как точно са предвидени, ако изобщо са предвидени, някакви механизми за ограничаване на политическото влияние при дейността на подобни органи със силно репресивно правомощия”, допълни той.

Според него КПКОНПИ е независим орган, но и фактът, че номинацията за председател става през народните представители, и изборът става чрез парламента, и контролът, който ще се осигурява, ще е от парламента, показва “политическо влияние и контрол при дейността на комисията.”

“Ако досега считаме, че подобни регулатори като КПКОНПИ са използвани по неправилния начин, като бухалка, за това нещо трябва да се търсят противодействия на нормативно ниво,” категоричен бе старшият съветник.

За мандата от 6 години на председателя той мисли, че е “доста дълъг, и то с възможност за преизбиране, което при 3-те големи го няма”. Според него мандатността трябва да е по-ограничена.

Янкулов отказа да даде оценка за Бойко Рашков като номинация за шеф на КПКОНПИ.

„Иначе факт е, че в последната над година се позиционира като острие на някакви процеси и вероятно то е довело до избора за тази потенциална длъжност.

снимка Архив

Similar Posts