| | | |

Другарката Пиргова: ГЕРБ блъфира с вота на недоверие, кабинетът ще оцелее поне до есента

БСП ще падне още при избори сега, а това ще е краят на Нинова. Ако Трифонов е спечелил достатъчно от ИТН, този бизнес проект може да приключи

-Проф. Пиргова, ще мине ли вотът на недоверие? Обречен ли е кабинетът на Кирил Петков?

-Най-вероятният сценарий е ГЕРБ да се откаже от вота на недоверие. Ще измислят начин как да го направят, може и вносителите да го оттеглят. Партията на Бойко Борисов не иска в момента избори – най-вероятно заради трудната обстановка в момента и многобройните предизвикателства, най-вече международни. С тях ГЕРБ обяснимо не иска да се занимава в момента и явно смятат, че това ще навреди на евентуален техен изборен резултат. От друга страна пък, “Продължаваме промяната” не може да събере мнозинство и засега изглежда, че ако има вот на недоверие, той ще мине. Но партията на Борисов вече не иска да сваля кабинета.

-Какво се случва, ако вотът се размине на управляващите?

-Мисля, че с различни мнозинства в парламентарната зала ще се приеме актуализацията на бюджета. Целта на всички депутати трябва да е това, защото иначе държавата остава в изключително трудно положение, което нито една партия няма да понесе. Прословутите 22 закона, които трябва да се гласуват заради Плана за възстановяване и устойчивост, също остават под въпрос при евентуално бламиране на кабинета.

Вероятно ГЕРБ и правителството ще трябва да се споразумеят за някои неща – евентуално да няма вот на недоверие, евентуално да се гласуват някои точки от бюджета, други да се поправят на второ четене. Предполагам, че ще има комуникация, поне до лятната ваканция на парламента. А след това наесен може да има вот на недоверие. Засега обаче изглежда, че никой няма интерес от нови избори. Смятам, че няма никаква необходимост в момента от смяна на правителството.

-Засега няма сигнали за някаква договорка между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ?

-Договорката може да не е пряка, но се получава някакво доближаване на мнения, равновесие в емоциите, за да не се върви директно на избори в обстановка, в която България има да решава сериозни въпроси – ветото за начало на еврочленство на Северна Македония, войната в Украйна, и най-вече средствата по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се получат. А след това ще се види кой ще ги разпределя. Засега трябва да изпълним условията, за да може Еврокомисията да гласува средствата, предназначени за България, да е ясно, че ще получим тези 12 милиарда. И тогава вече може да има сблъсък за това кой и как ще ги разпределя.

-Кои ще са най-големите губещи при скорошни избори?

-Най-губещи ще са БСП, “Демократична България” и “Има такъв народ”. Предполагам, че ГЕРБ и ПП ще си оспорват първото и второто място. Възможно е „Възраждане“ да излезе на трето място, преди ДПС.

-При такъв сценарий какво се случва в новата сесия на парламента наесен?

-Зависи какви ще бъдат тогава обстоятелствата. Зависи как ще се договорят управляващи и опозиция, кой с кого и за какво ще се договори. И най-рано можем да ходим на избори преди Нова година.

Да, ще влезем в сезона на големите сметки за ток и парно, но е сигурно, че правителството ще се бори с инфлацията, за да не падне и по-скоро, още през септември, ако не се справи с икономическите предизвикателства преди всичко. Инфлацията, вътрешна или външна, е на гърба на кабинета така или иначе.

Трябва ли да свалим ветото, наложено върху старта на преговорите за еврочленство на РСМ?

-Този скандал е силно преекспониран. Предложението на Еманюел Макрон за компромис е всъщност предложение на Евросъюза, което Париж огласява като председател на Съвета на ЕС. Според мен това предложение не е лошо. То дава някаква перспектива за защита на България. Смятам, че проблемът със Северна Македония би трябвало да се реши в наша полза, като пуснем РСМ да преговаря за членство в ЕС, защото така отношенията ни със съседите ще се отворят.

Сега стоят замръзнали, враждебни, от което България губи, печелят Сърбия и Русия. България ще губи, докато настоява на своето вето. За съжаление, някой е внушил на хората, че изведнъж със закони и наредби може да се уреди история. Това не може да стане. Възможно е с постепенно задълбочаване на икономическите и културните отношенията, със засилено влияние на България. Така се преодоляват лоши отношения, не с вето и натиск, който до нищо няма да доведе.

За съжаление, ВМРО и другите националистични организации, „Възраждане“ в момента, нямат друга политика. Всяка партия, която няма друг полезен ход, както и сега партията на Слави Трифонов, вади картата „Северна Македония“ и спекулира с нея. Всъщност ние трябва да настояваме, че РСМ и България са един народ. Такива са обстоятелствата и ние като по-развита, европейска държава трябва да влияем върху Северна Македония, да приобщим това население. А не да го пращаме в орбитата на сръбското влияние. Трябва да покажем, че сме развит народ – с култура, вестници, сайтове, влияние, общи мероприятия.

-Толкова ли са мрачни прогнозите пред БСП? Възможно ли е те да водят битка за минаване на 4-процентната бариера за следващия парламент?

-Възможно е. БСП вече нямат стабилни структури, организациите са се разпаднали. Няма перспектива за местните избори. Просто ръководството на БСП не иска да се занимава с организациите си. А възрастните хора естествено намаляват, докато млади не се приобщават. В момента ръководството е съсредоточено изцяло към работата си в правителството. Г-жа Нинова дори е изоставила председателското си място. Така че БСП няма никакъв организационен живот. Затова Нинова така яростно брани кабинета. При БСП нещата никак не са добре и няма перспектива.

Млади хора около Крум Зарков работят, включително и срещу Корнелия Нинова като председател. Те смятат, че партията трябва да тръгне от нулата даже, на чисто, да се възстанови като социалистическа партия. Това също ще намали резултата на БСП. Ясно е, че по устав Нинова няма да сдаде поста, но след една изборна загуба ще бъде принудена вече да го направи.

-Стефан Янев създаде нова партия – “Български възход”. Какви шансове има тя при следващи избори и от кого най-вече ще дръпне гласове?

-Стефан Янев трудно ще създаде влиятелна политическа сила. Да, ще бъде подкрепен от множество хора от БСП, от „Възраждане“, от ИТН. Но не знам дали той ще намери подходяща идеология, подход към хората. Лично той е много строг и честен политик, но му липсва гъвкавост. А и много малко хора знаят за неговия проект все още, зависи и кои лица ще се появят. Той се е насочил към консерватизъм, либерализъм, който доста е дотегнал на хората. Със сигурност ще влезе в парламента с може би 5 процента, но едва ли ще е основен фактор.

Разбрахме обаче, че в деня на учредяването на партията я е напуснала Ралица Симеонова. Явно някои хора не се съгласили с нейната силна ръководна роля и е била принудена да напусне. Това не е добър знак – тръгва се с фалстарт.

-Ще успее ли Слави Трифонов да опази партията си, или ИТН върви към разпад?

-Партията на Трифонов наистина е бизнес проект и той не се интересува дали тя ще се разпадне до следващия парламент, или не. Вероятно ще се опитат да запазят проекта. Предполагам, че той калкулира много средства около развалянето на два парламента миналата година, около блокирането на много закони, които искаше да приеме сегашното мнозинство.

И ако установи, че е калкулирал повече, колкото е искал оптимално да вземе, този проект ще бъде развален. Въпреки че някои хора ще искат да го запазят. Но Трифонов не се притеснява, ако проектът спре да съществува. Той е по политическите услуги, които спъват мнозинството, така е създаден.

-Гарантиран ли е успех и занапред на “Продължаваме промяната”?

-Те ще се борят за първото място. Те ще съберат от БСП, особено от “Демократична България”, които ще имат доста проблеми с влизането си в един следващ парламент. Много от техните хора ще припознаят ПП, които отново ще представляват партията на промяната в следващо НС. С кой ще направят правителство, зависи от много фактори – от скока на инфлацията, цената на горивата. Ако там нещата се влошат, това може да им струва и излизане от властта.

-Каква е ролята на президента в тази динамична ситуация?

-В толкова натрупани кризи и президентът не е готов да поеме цялата отговорност за всичко и цялата власт. Президентът съзнава напълно рисковете да се захвърли държавата в неизвестност, при толкова кризи да влезем и в политическа. Мисля, че след приемането на актуализирания бюджет президентът ще е по-решителен, ще заеме по-категорична позиция по отношение на това дали кабинетът се справя. И ще бъде по-склонен да поеме отговорността с евентуално служебно правителство.

Пловдивчанката проф. Мария Пиргова е завършила Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР. Автор на книги и научни публикации.

Източник: Марица

снимка Архив

Similar Posts