| | | |

Ваня Григорова: Минималната заплата трябва да стане 850 лева

Директивата за минималните възнаграждения, която скоро ще бъде приета финално, е половината от средната заплата поне да стане минималната. Това означава минималната запалата да бъде увеличена на 850 лева, тъй като знаем, че сега тя е 710 лева.

Стандартно е искането и в нормална ситуация би трябвало да се стремим към този размер и в момента категорично трябва да припомним, че от първи януари нямаше увеличение на минималната работна заплата.

Имаше увеличение от първи април и то беше по-ниско увеличението от натрупаната инфлация. Само до края на миналата година с нея се покриваше изцяло инфлацията, имаше едни малки проценти, които оставаха, сега управляващите ни твърдят, че те вече са увеличили минималната работна заплата, тъй че няма да преминават към ново увеличение, а когато минималната работна заплата може да се замрази, тогава трябва да имаш възможност да замразиш инфлацията. Очевидно не мога да го направят.

Това заяви за Нова тв икономистът на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

Първо трябва да има увеличение на минималната работна заплата и увеличение на заплатите в държавния сектор. Видяхме вече стачката в здравната каса тя ще стане ефективна и безсрочна, ако тези хора не си получат парите. Такава се готви и в Агенцията за социално подпомагане.

Ако бизнесът не види мерки, така че да бъдат намалени разходите му за ток и газ, той всъщност ще се наложи да увеличи цените значително, така че инфлацията ще се увеличи двойно. Това означава, че цената на газа трябва да се доближи до стойностите от миналата година, а цената на електричеството да се балансира до тази от миналата година, каза още Ваня Григорова.

снимка Архив

Similar Posts