| | | |

НА ЖИВО: Парламентът събра кворум, изпокараха се още в началото за дневния ред

След поредица блокажи на кворума, днес 156 народни представители се регистрираха и така дадоха възможност на парламента да работи. Още в началото обаче напрежението и размяната на обвинения завладяха залата.

ИТН настояха Законът за личната помощ, който предлагат да влезе в дневния ред утре – за днес той бе предвиден като трета точка, но ако не мине, ще отпадне от програмата, тъй като е предложение от опозицията. Любомир Каримански се възмути, че БСП не подкрепиха гласуването. Което доведе до размяна в нападки.

Георги Михайлов го обвини, че се държи като “леля Поли от Том Сойер”.

И след това всички изказващи се подхванаха темата за бюджета – Каримански замеси и Георги Свиленски от БСП, който не разбирал от темата.

“Вие искахте да саботирате и пробиете бюджета, атакува социалистът. “Ние 10 г .внасяхме алтернативни бюджети, не бе прието нито едно наше предложение, а вашите бяха приети и ще бъдат изпълнени”, заяви Свиленски. И обвини Каримански, че си играе с темата за личната помощ, тъй като председател на бюджетната комисия е могъл да го вкара в бюджета, “защото това нещо иска пари”. “Тези хора 10 г. са лъгани и сега продължават да бъдат лъгани”, обобщи той.

Тошко Йорданов от ИТН се оплака, че първо били виновни, че няма да има бюджет, след това – че е приет. “Това се нарича шизофрения. Депутатите на БСП се тръшкаха за майките с децата с увреждания, когато ГЕРБ управляваха, твърдяха, че този закон е велик, сега джафкат в обратна посока”, продължи той

Десислава Атанасова от ГЕРБ обвини председателстващия Мирослав Иванов, че за пореден ден демонстрира, че не може да овладеете пленарна зала. Все още сме на процедурни гласувания по дневния ред, заяви тя половин час след началото на заседанието.

“Всички останали теми как БСП защитава Закона за личната помощ, за бюджета, ви отдалечават от дневния ред за пореден ден. Не виждаме онези 22 закона, за които седмици наред твърдите, че са жизненоважни за усвояване на Плана за възстановяване. Къде са ви законите? Докладът на омбудсмана ли е най-важен, или Плана? Спрете с поредните си глупости. Нула законодателни решения по плана”, възмути се тя.

Петър Петров от “Възраждане” заяви, че са получили друг дневен ред. “Сутринта това бе най-кратко провелият се председателски съвет, на който съм присъствал”, каза той и поиска почивка за свикването на председателски съвет. На него трябвало да обсъдят дали проектопредложението им за промени във висшето образование е допустимо за разглеждане в зала.

Председателстващият заседанието Мирослав Иванов от ПП обаче напомни, че партийните лидери нямат правомощия да решават законови ли са дадени предложения, а имат само съвещателна функция. Съобразно правилника вашето предложение е недопустимо, отсече той.

БСП се опитват да прокарат промени в Изборния кодекс, с който се връща хартиената бюлетина.

Предвижда се и проекторешение за създаване на временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, управлението и дейността на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и действията, предприети от държавата. Вносители са „Демократична България“.

Similar Posts