| | | |

Какви кабинети ще предложат Христо Иванов и Тошко Йорданов ако вземат третия мандат

Лидерът на ДБ Христо Иванов смята да предложи технократски кабинет, ако ПГ на ДБ получи третия мандат от президента Радев.

Това стана ясно от участието му в бТВ. За да разбере дали ДБ ще получи подкрепа, Иванов ще внесе в парламента декларация с националните приоритети. Те включват конституционна реформа в съдебната система, административна реформа, превъоръжаване и др.

Ако декларацията бъде подкрепена от голямо мнозинство, тогава ДБ ще кандидатства за третия мандат. Христо Иванов смята, че “ние, политиците трябва да се разделим с личните емоции и този каза за онзи и т.н. Ние сме в парламента да вършим народната работа. Трябва да избегнем пропастите, трябва да разговаряме, по дяволите. Трябва да престанем с чертаенето на линии, които не могат да се прескочат.

Концепцията на ДБ е да се говори с всички партии в парламента, приоритет са коалиционните им партньори. “Дневник” съобщи, че премиер на това правителството може да е Никола Минчев от ПП. В този кабинет няма да се допусне грешката, според оценката на Иванов, да се феодализират министерствата на партиен принцип. “Партиите трябва да се отдръпнем, да не се опитваме да парцелираме. Трябва да дадем път на технократите”, каза Иванов.

“Трябва да дадем възможност да се успокои политическият терен, да се съсредоточим върху главното. Този кабинет може да съществува до 1 януари 2024, когао се очаква да влезем в Еврозоната”, заяви Иванов. Той подчерта, че няма проблем да говори нито с ИТН и Слави Трифонов, нито с ГЕРБ.

ИТН са готови да преговарят за правителство без Кирил Петков и Асен Василев, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред “Нова тв”. От изявлението му стана ясно, че ИТН няма проблем с ПП, а само с двамата лидери на партията. На въпрос, ако в новите преговори има съпротива срещу някои досегашни министри на ИТН, Йорданов отвърна остро, че никой не може да им налага кого да предложат.

Третият мандат е важен, защото освен другите кризи се задава глобална рецесия, заяви пред БНТ депутатът от ДБ Владислав Панев.

Панев призна, че няма дългосрочни договорености за газови доставки през идните месеци.

По думите му, може да се очакват по-високи лихви, по-висока безработица, спад на цените на активите. България ще има нужда от средствата по Плана за възстановяване, затова е важно да се приемат съответните закони.

Той обаче смята, че вероятността за предсрочни избори през октомври е 90%.

Панев отбеляза, че от ДБ биха преговаряли за съставяне на правителство с всеки от досегашните си коалиционни партньори, включително с БСП – с тях работили добре в досегашното правителство. Единственото условие е съгласие по управленската програма.

С ГЕРБ биха разговаряли само за конституционно мнозинство по определени теми, но за правителство.

Няма да правим правителство с подкрепата или с участието на ГЕРБ, защото са символ на феодалната държава, добави Панев.

По думите му, премиер с третия мандат би могъл да бъде представител на всяка от партиите в досегашната коалиция, но е най-логично да е от ПП като най-голяма партия.

снимка Архив

Similar Posts