| | | | |

С няколко гръмки фрази Кирил Петков често успява да заблуди хората. Фактите обаче няма как да промени, защото силата е в истината

от фейсбук профила на Теменужка Петкова, депутат от ГЕРБ

снимка Архив

Никога не съм искала да сравнявам проектите „Балкански поток“ и интерконекторa Гърция-България (IGB), тъй като това са проекти в полза на държавата и никой не трябва да си позволява да дели

Днешното грозно внушение на Кирил Петков обаче ме провокира да го направя.

За да си позволи да коментира тези проекти Кирил Петков трябва да е много добре запознат с тях. Премиерът в оставка обаче не е, той не е запознат с фактите, или не иска да ги каже, но пък е добър в правенето на внушения.

Вчера в Комотини Кирил Петков гордо отбеляза края на строителството на IGB. Нищо, че по газопровода още няма да тече газ. Нищо и че правителството на ГЕРБ осигури финансиране и остави проекта завършен на 70%, а за Петков остана само да отиде и да се снима.

Истината за този стратегически за България и региона на Югоизточна Европа проект е, че всичко започна на 10.12.2015 г., когато в гранитна зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на ЕК бе взето окончателното инвестиционно решение за неговата реализация.

Дължината на проекта IGB е 182 км., а капацитетът му е от 3 до 5 млрд. куб.м газ. В последствие осигурихме неговото финансиране – 220 млн. евро, като нашето правителство осигури държавна гаранция от 110 млн. евро.

Проектът се реализира от съвместна компания между България и Гърция – ICGB.

Последва провеждането на публични и прозрачни обществени поръчки за избор на строител и доставчик на тръби и през октомври 2019 г. строителството стартира. Срокът за реализация на проекта беше април 2021г., но поради световната пандемия от Ковид 19 срокът беше удължен до 31.12.2021 г. Точно тази дата двете служебни, както и редовното правителство на Кирил Петков не успяха да спазят.

Въпреки, че към 31.12.2020 г. проектът все още не беше готов, след преговори с нашите партньори от Азербайджан, договорихме получаването на част от количествата газ на договорената цена по алтернативен маршрут, който стана възможен в края на 2020 г. и така от 01.01.2021 г. страната ни получава азерски газ и така желаната диверсификация стана факт.

Друго важно уточнение е, че на проекта IGB НЯМА компресорни станции.

„Балкански поток“

Разширението на газопреносната инфраструктура на България от българо-турска до българо- сръбска граница /Балкански поток/ е изградено след Решение на 44 НС на Република България, без нито един глас против. Проектът се реализира при стриктно спазване на националното и европейското законодателство. Неговата дължина е 484 км., капацитет му е 15.7 млрд. куб.м газ, а стойността му 2, 584 мрлд. лв. В това число и изграждането на 2 КОМПРЕСОРНИ СТАНЦИИ, изградени с най-модерни американски компресори.

Проектът осигурява диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за България и региона и даде възможност България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Благодарение на „Балкански поток“ Булгартрансгаз реализира стотици милиони приходи годишно, от което печели българската държава.

Новоизградената техническа инфраструктура в рамките на проекта Балкански поток представлява неразделна част от съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД и е изцяло свързана като единна технологична система.

Газопроводът „Балкански поток“ има точно 5 точки, на които е свързан с мрежата на „Булгартрансгаз“ /с. Странджа; с. Лозенец; с. Златица; гр. Вълчидол; с. Полски Сеновец/

Изводите:
“Балкански поток” – 15,7 млрд. куб. м. годишен капацитет; 484 км. дължина; 2 компресорни станции; 2.584 млрд. лв. цена.
IGB – 3-5 млрд. куб . м. капацитет; 182 км. дължина; Без компресорни станции; 440 млн. лв.

Разбира се Кирил Петков няма как да знае всичко това, защото просто е бил далече от България, когато това се е случвало.

Но Кирил Петков е наистина добър в усещането му за PR.

С няколко гръмки фрази често успява да заблуди хората.

Фактите обаче няма как да промени, защото силата е в истината

Similar Posts