| | | | |

Ново 20 от КАТ: Екипи от трима служители ще ни спират по пътя

След тежката катастрофа на бул. “Черни връх” – реформа в “Пътна полиция”. Започва сформиране на екипи от по трима полицаи, а не както е към момента – по двама, разкрива “Нова телевизия”.

Целта е да се намали вероятността за предлагане и даване на подкупи на пътя, както и да се предотвратят тежки катастрофи.

Новите служители в екипите ще имат и друга задача – да следят за нередности своите колеги и при нужда да ги докладват на ръководството на МВР.

За реформа в КАТ се бори и Яна Алексиева. На 21 януари тази години автобус на градския транспорт блъска 17-годишната ѝ дъщеря – Александра. Въпреки вълната от съпричастност и хиляди, дарили кръв, за да ѝ помогнат, момичето издъхва от травмите в болница.

“Аз загубих най-близкият си човек на тоя свят. Ние бяхме един мозък в две тела. Има моменти, когато се разпадам на съставните си части и искам да отида при нея. Или да се разменя”, споделя майката на Александра. “Искам убийствата да спрат, искам смъртта да спре”, заяви тя.

Катастрофата, отнела живота на две млади жени при катастрофата до хотел “Хемус”, я провокира да говори. С надеждата нещо да се промени.

“В момента, в който загубих детето, започнах да следя хрониките и осъзнах, че абсолютно всеки ден, или най-рядко през ден, загива човек на пътя, дори повече от един и предимно това са деца”, разказва Яна Алексиева.

За майката, загубила детето си на пътя, по трима полицаи в екип е разумна промяна.

“Днес ще дам подкуп, а утре аз ще съм блъснатата на пътя. Утре полицаят ще приеме подкуп, а неговото дете ще е жертва като моето. Точно това трябва да се мисли, когато се дава или когато се взима подкуп”, смята жената и допълва, че са нужни глоби, които да дисциплинират гражданите.

Според бившия началник на КАТ в София преразпределението на служители е правилната формула за по-сериозен контрол.

“Имаше една идея ПТП-та да преминат към застрахователите. Получава се възможността целият личен състав на пътния контрол да участва в контрола, който извършва, то затова е пътен контрол”, каза Любомир Константинов, бивш началник на “Пътна полиция” в София

Преди реформата да стане факт, от “Пътната полиция” запазват мълчание по темата. За майката на Александра остава надеждата промените да дойдат скоро, за да не преживяват други семейства болката ѝ.

снимка Архив

Similar Posts