| | | | |

РАЗЛОМ! БЗНС-София не иска Васил Терзиев за кмет, ето причините

Изненадващата поява на Васил Терзиев като кандидат за столичен кмет от коалиция ППДБ е провокация към демократичната общност в България, твърдят от БЗНС-София.

Земеделците в столицата застават зад професор Вили Лилков

Кандидатът на ППДБ, спуснат вероятно от ДС, е приемлив кандидат само за бившите комунисти, пишат в декларация от Съюза

Терзиев е политически непознат

БЗНС София няма да подкрепи Васил Терзиев за кмет на столицата, независимо че тази земеделска партия през април се включи в коалицията от формации, подкрепящи ППДБ.

“Не можем да подкрепим човек, чиито предци са убивали нашите бащи”, заявили по време на заседанието в понеделник наследници на репресираните, разказа областният председател на БЗНС-София-град Валерия Кардашевска.

Величко Велев, който е бил в лагера “Белене”, лаконично заявил: “За него не искам да говоря”.

“За БЗНС е недопустимо да участва в налаганата реставрация на първенците на ДС. Това за нас не са исторически обременености, а отсъдена мисия на съюзa ни – да браним демокрацията в България”, се посочва в декларация на БЗНС-София.

“Свидетели сме как бившият режим се възстановява чрез ресурсите и наследниците си. Ние дадохме много, за да отвоюваме правотo на страната ни да е демократична и свободна.

Хилядите жертви – николапетковисти от БЗНС, са емблема на българския антикомунизъм. И днес отново сме на страната на народовластието и срещу опитите на левите сили – бившите български комунисти, да внедряват хибридни образи в дясното пространство.

Смятаме, че Васил Терзиев, спуснат вероятно от ДС, е приемлив кандидат само за бившите комунисти и нереформираната левица. Изненадващата му поява като кандидат от коалиция ППДБ е провокация към демократичната общност в България”, пише още в декларацията.

Там е посочени и че Софийската градска организация на БЗНС категорично застава зад кандидатурата на проф. Лилков за кмет на столицата.

“Убедени сме, че София трябва да бъде управлявана от доказан демократ, професионалист и доказал се политически авторитет.

Ние като членове на съюз, преминал през репресиите на редица управляващи, знаем цената на експериментите с демокрацията.

Не искаме и не можем да допуснем реставрация на елита на комунистическата власт”, посочват от БЗНС-София.

Според земеделците проф. Вили Лилков “има управленския потенциал и силата на политическия морал, за да бъде обединяващ фактор за десните хора на предстоящите местни избори”.

“Познаваме и сме работили с ДСБ и проф. Лилков в София от години. Той е толерантен партньор за организационна работа и е наш съидейник в политическата ни идеология на български демократи.

Виждали сме го в критични ситуации и знаем как реагира, как отстоява принципи и защитава позиции. Нещо, което левият кандидат на либералната коалиция Васил Терзиев, не е доказал и остава политически непознат.

Не на последно място проф. Вили Лилков познава проблемите и потенциалa на София.

В неговите ръце градът ни ще бъде управляван мъдро и модерно. Вили Лилков е способен да провежда необходимите за София реформи в дух на съгласие и устойчивост.

Революционният плам на промяната, воден от недоказали се хора със съмнителна репутация, е рецепта за провал. Градът ни се нуждае от ефективна власт на доказани демократи”, убедени са от столичната организация на БЗНС.

Сред тях вече се чуват и гласове за оставка на националния лидер на организацията Илия Зюмбилев, който отскоро е областен управител на Пловдив.

Причина за недоволството срещу него е, че се опитвал да прокарва решенията на ППДБ сред БЗНС и да налага техни искания.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts