| | | |

Радев не е този надпартиен авторитет в държавата и не седи над политиците, той е играч като тях. Той е в стратегическо очакване да поеме властта в държавата

“Това, което чуваме от консултациите при президента, е, че е невъзможно съставянето на ново правителство, този парламент е изчерпан”.

Това каза пред БНР политоложката Цветанка Андреева. Според нея ставаме свидетели на пореден опит за съставяне на кабинет около същата четворна коалиция, която няколко пъти се проваля: “Това не носи никаква нова възможност и никакъв нов шанс”.

снимка Архив

Тя прогнозира третият проучвателен мандат да отиде при БСП:

“Такава е политическата логика, тя сочи вляво. … Изборът на президента ще е не толкова стратегически, а политически. Той все повече се държи като ляв човек – в българския смисъл на понятието”.

Андреева обясни остротата на сблъсъка между ГЕРБ и ПП с борбата за първото място на следващите избори.

По думите на политоложката “предизборната реторика потопява разума”:

“Понятията “криза” и “червени линии” изкристализираха днес отново. Те са много определящи за ситуацията, в която сме, те взаимно се подхранват. Червените линии пораждат кризата, а тя може да се реши само ако се преодолеят някакви червени линии”.

Андреева коментира медийната информация за закуска при американския посланик у нас Херо Мустафа, покана за която се твърди, че са получили всички партньори от доскорошната управляваща коалиция, плюс Даниел Митов от ГЕРБ:

“Идеята и цялото говорене около това е да се изгради евро-атлантическото мнозинство, но то се породи много преди всякакви закуски и форми на “подшушване от чужди посолства”, както го каза Асен Василев.

Видя се, че това е единственото мнозинство, което работи в този парламент. Ще припомня – гласуването за Украйна, кризата с РСМ реши точно това мнозинство. То е много голямо и много ясно. То беше много прозрачно и се консолидираше в много кризисни моменти”.

“И днес в консултациите забелязваме, че президентът Румен Радев не е този надпартиен авторитет в държавата и не седи над политиците, той е играч като тях. Той е в стратегическо очакване да поеме властта в държавата. Вече започва да разчиства дневния ред от проблемите на партиите и ще поставя вече собствените си акценти”, коментира още Цветанка Андреева.

Според нея все повече се преодолява рискът от влизане в спирала от избори:

“Партиите вече натоварват предсрочните избори с много очаквания. Те ще бъдат потопени в една нова среда, с нови проблеми и няма да са заложници на предишните идеологеми на четворната коалиция. … Анти-ГЕРБ вече не може да бъде лайтмотив за управление. Ще видим как анти-корупцията може да се съчетае с евро-атлантизъм, защото това са теми, които сега се сблъскват, но могат да бъдат обединени. Имаме основание да смятаме, че политиците ще се държат рационално”.

снимка Архив

Similar Posts