| | | |

Конституционалист: Просто Киро има план да управлява до Коледа

“Не можете да правите правова държава, като нарушавате Конституцията и законите.” Това заяви проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра “Конституционноправни науки” в СУ “Свети Климент Охридски”, цитиран от БГНЕС.

снимка Архив

Конституционният съд обяви вчера избора на председател на КЕВР за противоконституционен.

„Още от самото начало се очерта, че политиката и намеренията на управляващите от „Продължаваме промяната“ са свързани с тяхното усещане за незачитане на Конституцията, да погазват Конституцията и да не се съобразяват със съществуващия в България установен правов ред и конституционна система“, заяви проф. Киров.

Според него е очевидно, че за тези хора целта оправдава средствата и те не ги подбират, за да постигнат своите цели.

„Но тези цели влизат в рязко противоречие със заявените пред обществото намерения. Решението на КС по категоричен начин потвърждава тази констатация“, подчерта проф. Киров, имайки предвид заявените желания за борба с корупцията и съдебна реформа.

Управляващите в оставка са били предупреждавани, че ще се стигне до този резултат, който в момента констатираме, още при стартирането на процедурата и когато са създавали правните норми, изменяйки Закона за енергетиката, така че да изберат конкретни лица в КЕВР.

„По същия начин сега подхождат и към Закона за борба с корупцията, те имат намерения да направят изменения, така че да докарат един конкретен човек начело на КПКОНПИ. Това не е нещо, което ни изненадва“, заяви проф. Киров.

Според него странни неща се случват, но те не трябва да ни учудват: „България е чудесна държава и нея непрекъснато се случват чудеса“.

Едно от тези чудеса е активността на правителството в оставка. Последният пример е с визитата на Кирил Петков в Азербайджан.

„Като какъв той се представя пред азербайджанския президент Илхам Алиев – като министър-председател в оставка?“ В този ред на мисли проф. Киров не изключи и червената линия на Корнелия Нинова за участието на Петков в бъдещ кабинет да падне.

Той подчерта, че коалиционният кабинет на Петков вече е понесъл отговорност.

„Те понесоха отговорност – това е първото правителство, което си е отишло с вот на недоверие, и има най-краткият мандат от 1991 г. насам, откакто е приета новата Конституция.

Въпреки всичко виждаме мнозинството в парламента си стои, мандатът се точи. Някои хора си въобразяват, че при третия опит за формиране на правителство няма краен срок.

Не е изключено Корнелия Нинова да ни спомене през декември името на кандидата за премиер на коалицията, която все още като че ли съществува в НС. Те могат да управляват в оставка година може би две, или поне имат такива намерения, но не знам дали някой ще ги търпи до тогава“, заяви проф. Киров.

снимка Архив

Similar Posts