| | | |

Карадайъ към ПП и БСП: Теглите държавата към пропастта! Подменяте най-важното, КЕВР, с партийни теми

КЕВР е най-важният въпрос, а вие го подменяте го с партийни теми. Теми от партийните форуми не могат да влизат в Народното събрание. Болшевиците отдясно и отляво и техните внучета не познават демократичните инструменти.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за седмичната програма на парламента. Той настоя предложената от БСП законодателна програма за следващите 5-6 месеца да отпадне от дневния ред на НС.

Законодателната програма бе внесена от БСП в опитите на социалистите да направят парламентарно мнозинство за избор на кабинет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви във вторник, че ако програмата бъде одобрена, в петък ще предложи Асен Василев за премиер и ще се опита да реализира третия мандат за правителство. В противен случай ще върне празна папка на президента Румен Радев.

Няма нужда звездите да ни говорят, след като има Правилник за организацията и дейността на НС, той се отнася и за вас, г-н председател, заяви Мустафа Карадайъ, припомняйки че правилникът не позволява приемането на програма за повече от 2 седмици и предложението на социалистите е в грубо нарушение.

ДПС настоя точка първа от дневния ред да е внесеното от партията предложение за разглеждане на казуса КЕВР, който в момента е най-важен за хората. КС обяви избора на председателя Станислав Тодоров за противоконституционен и регулаторът е без шеф.

Г-н председател, Вие в рамките на 47-ото НС не успяхте да си уеднаквите поведението и практиката си. Не можехте да определите за кои теми ще чакате доклади докрай и за кои не, независимо че сте извършили безобразия и сте поставили държавата в невъзможност да се подготви за предстоящите задълбочени кризи и в момента теглите страната в пропастта, категоричен бе Карадайъ.

За КЕВР – след безобразията, които направихте, а за тях бяхте предупредени, ще трябва сигурно и звездите да ви подскажат, че е изключително важно да вземем решение тази седмица. Защото по правилник от 1 август НС е във ваканция, припомни лидерът на ДПС.

Обратното – за Народния съд независимо кой от къде и по какъв начин ви казва, че не бива, вие държите да си имате народен съд.

Вие не знаете, а и не искате да знаете, какво представлява и как функционира политическата партия. Но Столетницата много добре знае. Столетницата комунисти са забравили обаче че има промяна в конституцията, извършена през 1991 г. и член 1 от комунистическата конституция е отменен, каза още Мустафа Карадайъ.

И допълни: „По този начин водещата роля на партиите е в партийните форуми, а не в държавата.”

Да поставяте в дневния ред на НС теми от партийните форуми е недопустимо, извинявайте, не мога да ви разбера. Но болшевиците отдясно и отляво и техните внучета явно няма да прилагат демократични методи. Демократичните инструменти не са им познати, обобщи Карадайъ.

Малко по-късно парламентът със 119 гласа гласува за отпадането на точката за законодателната програма от дневния ред на парламента.

снимка Архив

Similar Posts