| | | |

Нинова мълниеносно: Това взе главата на Кирил Петков като премиер

Отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа. Подходихме отговорно, бяхме диалогични и събрахме на една маса колеги, които не си говореха последните седмици.

Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

“Предложихме 79 закона на Народното събрание (НС), предложихме програма”, добави тя.

“Последната година БСП се промени – от партия, с която никой не искаше да говори, станахме единствените, които могат да говорят с всички. Ето защо отиваме с чувство за държавническо и отговорно поведение с опит за редовен парламент, който да даде стабилност”, уточни Нинова.

Запитана само заради КЕВР ли искаха да държат мандата, тя отвърна: “Тази истерия напоследък с “връщайте мандата” бе изкуствено създадена. Миналата година го държахме 11 дни и всички ни молеха да го държим още. Тази година го върнахме на десетия ден. Не сме нарушили Конституцията и до милиметър”.

“Депутатите заслужават поздравления – във вторник поставиха въпроса за епидемията “райски газ”. С ресурсите на КЗП и министерството мобилизирахме всички сили да спрем продажбата, докато тя влезе със закон. В петък има решение на комисия и две четения в зала и законът е факт.

Това е най-бързо приетият закон в политическата история. Е, заслужаваше ли си да държим още два дни мандата?!”, запита Нинова.

“Имаше шанс за 3-ти кабинет и ГЕРБ и ДПС дръпнаха ИТН; точно за да не се промени стария модел. Имаше управленска коалиция, която свърши най-главната задача – да преведе България през тежките зимни месеци и народът най-тежко да почувства ужасните кризи, които ни сполетяха.

Подкрепихме икономиката и я стабилизирахме. Заделихме 22 млрд. лева за помощ на семейства и домакинства”, каза още тя.

“Имахме слабости – комуникацията помежду ни не бе добра. Случваше се “Продължаваме промяната” (ПП) да обявят решения, за които не бяхме и чували. После трябваше да гасим пожари и да търсим корекция на решенията. Това бе грешка на правителството. Разбрахме се вече за предварително обсъждане в бъдеще”, уточни Нинова.

“Ние категорично не подкрепихме решението за Северна Македония и руските дипломати. Това взе главата на Кирил Петков като премиер. Били сме ясни и категорични по тези теми”, добави тя.

“Поставил се въпрос е едно, но предвижен въпрос е друго – получена оферта, водени преговори, договаряни цени и срокове на доставки. Ние научихме вчера и напуснахме заседанието с ясна и категорична позиция.

В тези кризи и неясност какво ще се случи, какво количество газ ще имаме и на какви цени, в момент, в който всеки лев е ценен на България, е неразумно да се договарят пари за нови Ф-16, при все че не сме получили старите. И понеже разбрахме за този напреднал процес, напуснахме и казахме: “Не, в този момент България няма нужда от това”. Иде тежка зима”, каза тя.

Последвайте ни вече и в Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts