| | | |

В ДПС са опитни хора, бързо разбират какво е на дневен ред. С ПП-ДБ трябва да се разговаря повече, да им се обяснява..

Няма нужда да вървим към нови избори. Дано да проработи тази формула на т.нар. сглобка, въпреки че е много екзотична.

Тежестта и политическата легитимност се изместиха към парламента, защото сега никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката. Заради екзотиката в тази формула, била тя сглобка или некоалиция, партийните лидери са в парламента, а не в правителството.

Това заяви в сутрешния блок на NOVA депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на партията Даниел Митов.

По думите му няма механизъм, който дефакто да официализира архитектурата на управлението.

„Говори се за това, че трябва да приемем механизъм за координация и взимане на решения. Дори да се създаде, отново ще продължава да ражда същите проблеми, тъй като самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които имат тежест в парламента”, уточни той.

Той поясни, че неслучайно в развитите демокрации партийните лидери са в състава на изпълнителната власт, за да се легитимира правителството и то да може да изпълнява своите задачи, ползвайки се с подкрепата на парламентарните групи.

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че „от време на време се появяват разни работи, които ги изненадват“.

На въпрос дали част от сегашните министри ще бъдат сменени, когато министър-председател стане Мария Габриел, депутатът от ГЕРБ отговори, че това ще се реши, когато наближи ротацията.

По думите му в момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

За мен е важно да се минат конституционните промени, тъй като това ще е тежък тест дали този парламент и тази конфигурация имат бъдеще. Същото важи и за бюджета, отбеляза той.

По отношение на дерогацията Даниел Митов изрази мнение, че досега е трябвало да бъде изработен механизъм за доставки на неруски петрол в рафинерията в Бургас.

„Защото всяка една доставка на руски петрол в момента храни режима в Кремъл, който води война в Украйна“, каза Митов и уточни, че няма да има скок на цените на горивата при отпадането на дерогацията.

Не вярвайте на всичко, което говорим, така Митов коментира думите на Бойко Борисов, че ще подаде оставка като лидер на партията, ако политическата сила “мръдне от позицията си”, след като Народното събрание реши за отказа от внос на руски петрол.

В крайна сметка парламентът реши окончателно рафинерията на руската “Лукойл” в Бургас да изнася горива от руски нефт до 1 януари, а да внася от суровината до 1 март.

Според Митов това е тема, която не е на дневен ред, въпреки че посочи дерогацията като основен приоритет за парламента след приемането на промените в Конституцията.

Той изрази увереност, че след спирането на вноса на руски петрол няма да се стигне до покачване на цените на горивата.

За бившия външен министър сегашното управление е постигнато по една “екзотична формула” и според него в един момент тя ще трябва да бъде преработена.

По думите му е логично лидерите на партиите да влязат в изпълнителната власт, за да може да се носи отговорност.

Промените в конституцията са много тежък тест дали конфигурацията и този парламент имат бъдеще. След това идва бюджетът – ако той не бъде гласуван, това е страшен сигнал, предупреди Митов.

Депутатът от ГЕРБ каза още, че при преговорите за подкрепа за избирането на нови шефове на регулаторите ще се реши коя партия с каква квота ще е.

През седмицата лидерът на парламентарната група на партията Десислава Атанасова обяви, че ДПС ще получи една трета от председателските постове.

Митов коментира и заявката на Делян Пеевски да стане премиер, като от думите му се разбра, че не я приема сериозно. Той посочи и как се работи с ДПС и “Продължаваме промяната – Демократична България”.

“В ДПС са опитни хора, бързо разбират какъв е дневният ред на обществото.

С “Продължаваме промяната – Демократична България” понякога трябва да се разговаря повече, да им се обясняват някои неща. Опитват се по-бързо да реагират на някои събития правилно, но не винаги се получава”, добави Митов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts